X

Czego szukasz?

Przepis
Desery

Galaretka z arbuza

Składniki

  • 1 mały arbuz

Na każdy kilogram arbuza:

  • 1 łyżka żelatyny
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania

Żelatynę zalewamy niedużą ilością zimnej wody (1 – 1 ½ łyżki wody na łyżkę żelatyny), a gdy napęcznieje gotujemy, aż się całkowicie rozpuści. Arbuza kroimy na pół, wydrążamy dużą łyżką miąższ, usuwamy przynajmniej część pestek, miksujemy, dolewamy żelatynę, mieszamy i wlewamy do wydrążonych skorup po arbuzie albo do salaterek. Z wina i miodu gotujemy sos, który powinien odparować do połowy objętości. Polewamy nim galaretkę. Możemy również dodać sos do zmiksowanego arbuza wraz z żelatyną. Galaretka arbuzowa podana w skorupce po arbuzie będzie ładnie wyglądała, jeśli udekorujemy ją na wierzchu miękkimi owocami: malinami, truskawkami i miętą.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również