Przepis
Desery
Galaretka z arbuza
Składniki
- 1 mały arbuz
Na każdy kilogram arbuza:
- 1 łyżka żelatyny
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania
Żelatynę zalewamy niedużą ilością zimnej wody (1 – 1 ½ łyżki wody na łyżkę żelatyny), a gdy napęcznieje gotujemy, aż się całkowicie rozpuści. Arbuza kroimy na pół, wydrążamy dużą łyżką miąższ, usuwamy przynajmniej część pestek, miksujemy, dolewamy żelatynę, mieszamy i wlewamy do wydrążonych skorup po arbuzie albo do salaterek. Z wina i miodu gotujemy sos, który powinien odparować do połowy objętości. Polewamy nim galaretkę. Możemy również dodać sos do zmiksowanego arbuza wraz z żelatyną. Galaretka arbuzowa podana w skorupce po arbuzie będzie ładnie wyglądała, jeśli udekorujemy ją na wierzchu miękkimi owocami: malinami, truskawkami i miętą.