X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Tort Sachera

Składniki

  • 250 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
  • 250 g masła
  • 6 białek
  • 5 żółtek
  • 160 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 250 g mąki
  • słoik dobrego dżemu morelowego
  • polewa czekoladowa do dekoracji (też najlepiej z deserowej czekolady)

Sposób przyrządzania

Masło, mąka i żółtka powinny mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło ucieramy mikserem, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli wrzucamy połamaną czekoladę do garnuszka wsadzonego w naczynie z gorącą wodą. Po przestudzeniu powoli dolewamy czekoladę do masła i ucieramy masę przy pomocy miksera. Kolejno dodajemy żółtka, pod koniec dodajemy trochę cukru waniliowego i ucieramy masę na najwyższych obrotach. Osobno ubijamy schłodzone białka na  sztywną pianę, powoli dosypujemy do niej cukier nie przerywając ubijania. Piana powinna stać się gładka i błyszcząca, bez kryształków cukru. Delikatnie łączymy pianę z masą czekoladowa, najlepiej dodając pianę z białek po jednej łyżce. Całość delikatnie mieszamy. Teraz przesiewamy do miski mąkę i łączymy razem wszystkie składniki. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką, napełniamy ciastem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy ciasto przez godzinę. Po ostudzeniu kroimy ciasto na dwie części i smarujemy dżemem morelowym. Całość oblewamy polewą czekoladową. Znam kilka osób, które lubią ten tort  zajadać na gorąco, chociaż zawsze im mówię, ze to niezdrowo!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również