X

Czego szukasz?

Przepis

Mam dzisiaj dla Was przepis na soczystą górkę cielęcą. Jest to mało otłuszczona część mięsa, dlatego musimy ją dobrze zamarynować i dusić pod przykryciem żeby mięso nie wysuszyło się. Górka cielęca duszona to świetny pomysł na niedzielny obiad w gronie najbliższych. Koniecznie wypróbuj przepis i daj znać w komentarzu jak Ci smakował. 

Górka cielęca duszona

Składniki:

  • 600 g górki cielęcej
  • 1 łyżeczka musztardy np. dijon
  • 50 ml jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml wody lub np. wywaru
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie:

Krok 1:

Czosnek utrzyj w moździerzu z solą i pieprzem. Przełóż do miseczki, następnie dodaj musztardę dijon, sos sojowy oraz tymianek. Wymieszaj wszystkie składniki i na koniec dokładnie natrzyj nimi mięso. Odstaw na min. 2 godziny w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Jeśli masz czas zostaw mięso na 4 godziny w marynacie. 

Krok 2:

Po tym czasie rozgrzej w głębokiej patelni olej, następnie przesmaż górkę z każdej strony na złoty kolor. Kiedy pory mięsa zamkną się wlej wodę lub np. wywar. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również