Dania główneWielkanocWołowina, Cielęcina
Górka cielęca duszona
Mam dzisiaj dla Was przepis na soczystą górkę cielęcą. Jest to mało otłuszczona część mięsa, dlatego musimy ją dobrze zamarynować i dusić pod przykryciem żeby mięso nie wysuszyło się. Górka cielęca duszona to świetny pomysł na niedzielny obiad w gronie najbliższych. Koniecznie wypróbuj przepis i daj znać w komentarzu jak Ci smakował.
Górka cielęca duszona
Składniki:
- 600 g górki cielęcej
- 1 łyżeczka musztardy np. dijon
- 50 ml jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 250 ml wody lub np. wywaru
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
Krok 1:
Czosnek utrzyj w moździerzu z solą i pieprzem. Przełóż do miseczki, następnie dodaj musztardę dijon, sos sojowy oraz tymianek. Wymieszaj wszystkie składniki i na koniec dokładnie natrzyj nimi mięso. Odstaw na min. 2 godziny w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Jeśli masz czas zostaw mięso na 4 godziny w marynacie.
Krok 2:
Po tym czasie rozgrzej w głębokiej patelni olej, następnie przesmaż górkę z każdej strony na złoty kolor. Kiedy pory mięsa zamkną się wlej wodę lub np. wywar. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<