X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPotrawy mięsne

Płucka wieprzowe na kwaśno

Składniki

  • 1 kg płucek wieprzowych - mogą też być cielęce
  • pęczek włoszczyzny
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • ocet, cukier
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Płucka starannie płuczemy, odcinamy tchawicę. Włoszczyznę oczyszczamy, obieramy, płuczemy i zalewamy wrzącą wodą, dodajemy płucka, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 90 minut, aż do miękkości. Następnie płucka wyjmujemy, studzimy i kroimy w cienkie paski. Rozgrzewamy smalec i wrzucamy pokrojone płucka. Gdy się zarumienią dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, następnie oprószamy mąką i dusimy dodając 1-2 szklanki wywaru z płucek. Na koniec doprawiamy do smaku octem, cukrem ew. solą. Podajemy z chlebem lub ziemniakami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również