Przepis
DróbPotrawy mięsne
Płucka wieprzowe na kwaśno
Składniki
- 1 kg płucek wieprzowych - mogą też być cielęce
- pęczek włoszczyzny
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- ocet, cukier
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Płucka starannie płuczemy, odcinamy tchawicę. Włoszczyznę oczyszczamy, obieramy, płuczemy i zalewamy wrzącą wodą, dodajemy płucka, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 90 minut, aż do miękkości. Następnie płucka wyjmujemy, studzimy i kroimy w cienkie paski. Rozgrzewamy smalec i wrzucamy pokrojone płucka. Gdy się zarumienią dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, następnie oprószamy mąką i dusimy dodając 1-2 szklanki wywaru z płucek. Na koniec doprawiamy do smaku octem, cukrem ew. solą. Podajemy z chlebem lub ziemniakami.