X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśnikiŚniadania

Błyskawiczne placki owsiane

Mam dla Was przepis który jest w mojej rodzinie od pokoleń. Wspominałem o nim nawet w mojej książce „Kuroniowie przy stole„. Moja mama często przygotowywała te błyskawiczne placki owsiane na śniadanie, więc to taki smak dzieciństwa do którego często wracam! Najważniejsze, aby w przepisie użyć płatków owsianych błyskawicznych, dzięki temu nie wymagają namaczania. Koniecznie spróbuj!

Błyskawiczne placki owsiane

Składniki:

  • 100g płatków owsianych błyskawicznych
  • 250g mleka
  • 50g oleju roślinnego np. słonecznikowego
  • 2 jajka „M”
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 120g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej roślinny do smażenia

Błyskawiczne placki owsiane

Sposób przygotowania: 

Krok 1:

Do miski wsyp wszystkie składniki: płatki owsiane (100g), mleko (250g), olej (50g), jajka (2 szt.), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), cukier (2 łyżki), mąkę (120g) i sól (szczypta). Wymieszaj za pomocą łyżki. Mieszankę odstaw na 15 minut, aby płatki zmiękły, a masa zgęstniała.

Krok 2:

Po tym czasie placki smaż z obu stron na patelni z odrobiną oleju na złoty kolor. Podawaj z ulubioną konfiturą lub bitą śmietaną. Możesz podać również ze świeżymi drobnymi owocami. 

Błyskawiczne placki owsiane

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również