Placki i naleśnikiŚniadania
Błyskawiczne placki owsiane
Mam dla Was przepis który jest w mojej rodzinie od pokoleń. Wspominałem o nim nawet w mojej książce „Kuroniowie przy stole„. Moja mama często przygotowywała te błyskawiczne placki owsiane na śniadanie, więc to taki smak dzieciństwa do którego często wracam! Najważniejsze, aby w przepisie użyć płatków owsianych błyskawicznych, dzięki temu nie wymagają namaczania. Koniecznie spróbuj!
Błyskawiczne placki owsiane
Składniki:
- 100g płatków owsianych błyskawicznych
- 250g mleka
- 50g oleju roślinnego np. słonecznikowego
- 2 jajka „M”
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 120g mąki pszennej
- szczypta soli
- olej roślinny do smażenia
Błyskawiczne placki owsiane
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Do miski wsyp wszystkie składniki: płatki owsiane (100g), mleko (250g), olej (50g), jajka (2 szt.), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), cukier (2 łyżki), mąkę (120g) i sól (szczypta). Wymieszaj za pomocą łyżki. Mieszankę odstaw na 15 minut, aby płatki zmiękły, a masa zgęstniała.
Krok 2:
Po tym czasie placki smaż z obu stron na patelni z odrobiną oleju na złoty kolor. Podawaj z ulubioną konfiturą lub bitą śmietaną. Możesz podać również ze świeżymi drobnymi owocami.
Błyskawiczne placki owsiane
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<