Dzisiaj mam dla Was kapitalny przepis na Wielkanocną babkę cytrynową. Jest to wypiek, który obowiązkowo musi znaleźć się na świątecznym stole. Aby przełamać słodki smak, do ciasta dodałem skórkę z cytryny i odrobinę aromatu wanilii. Do przygotowania babki, zamiast masła wykorzystałem olej rzepakowy. Z jego dodatkiem powstają bez wątpienia pyszne wielkanocne wypieki oraz inne ciasta. Poza tym zastosowanie oleju rzepakowego w wypiekach sprawi, że nasze ciasto będzie tańsze, zdrowsze, wegetariańskie i zachowa swój tradycyjny smak. Wielkanocna babka cytrynowa przepis poniżej:
WIELKANOCNA BABA CYTRYNOWA
Składniki:
- 220 g mąki pszennej tortowej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 200 ml oleju rzepakowego
- 5 jaj „M”
- 1 duża cytryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki bułki tartej do posypania formy
Wielkanocna babka cytrynowa
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Następnie do dużej miski przełóż cukier oraz żółtka. Ubijaj kilka minut aż masa zrobi się puszysta, a cukier całkowicie się w niej rozpuści.
Krok 2:
Następnie dodaj olej rzepakowy i przesianą przez drobne sitko mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sok i skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj całość przy pomocy miksera.
Krok 3:
Do czterech białek dodaj szczyptę soli. Ubijaj 2-3 minuty, piana powinna być sztywna i lśniąca.
Krok 4:
Ubitą pianę z białek dodawaj stopniowo do ciasta. Następnie wymieszaj całość delikatnie szpatułką.
Krok 5:
Wnętrze foremki posmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Nadmiar wysyp do zlewu. Ciasto przełóż do formy, na koniec wyrównaj powierzchnię.
Krok 6:
Babkę cytrynową wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 180°C grzanie góra-dół przez 50 minut.
Na koniec uchyl drzwiczki piekarnika, zostaw do przestygnięcia.
Wielkanocna babka cytrynowa
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<
Wyszło lekkie i puszyste