Ciasta i ciastkaWielkanoc
Wielkanocna babka cytrynowa
Dzisiaj mam dla Was kapitalny przepis na Wielkanocną babkę cytrynową. Jest to wypiek, który obowiązkowo musi znaleźć się na świątecznym stole. Aby przełamać słodki smak, do ciasta dodałem skórkę z cytryny i odrobinę aromatu wanilii. Do przygotowania babki, zamiast masła wykorzystałem olej rzepakowy. Z jego dodatkiem powstają bez wątpienia pyszne wielkanocne wypieki oraz inne ciasta. Poza tym zastosowanie oleju rzepakowego w wypiekach sprawi, że nasze ciasto będzie tańsze, zdrowsze, wegetariańskie i zachowa swój tradycyjny smak. Wielkanocna babka cytrynowa przepis poniżej:
WIELKANOCNA BABA CYTRYNOWA
Składniki:
- 220 g mąki pszennej tortowej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 200 ml oleju rzepakowego
- 5 jaj „M”
- 1 duża cytryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki bułki tartej do posypania formy
Wielkanocna babka cytrynowa
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Następnie do dużej miski przełóż cukier oraz żółtka. Ubijaj kilka minut aż masa zrobi się puszysta, a cukier całkowicie się w niej rozpuści.
Krok 2:
Następnie dodaj olej rzepakowy i przesianą przez drobne sitko mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sok i skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj całość przy pomocy miksera.
Krok 3:
Do czterech białek dodaj szczyptę soli. Ubijaj 2-3 minuty, piana powinna być sztywna i lśniąca.
Krok 4:
Ubitą pianę z białek dodawaj stopniowo do ciasta. Następnie wymieszaj całość delikatnie szpatułką.
Krok 5:
Wnętrze foremki posmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Nadmiar wysyp do zlewu. Ciasto przełóż do formy, na koniec wyrównaj powierzchnię.
Krok 6:
Babkę cytrynową wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 180°C grzanie góra-dół przez 50 minut.
Na koniec uchyl drzwiczki piekarnika, zostaw do przestygnięcia.
Wielkanocna babka cytrynowa
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<
Wyszło lekkie i puszyste