Ciasta i ciastkaDesery
Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem piernikowym
Witaj na naszym Kuroniowym blogu kulinarnym! Dziś podzielę się z Tobą przepisem na pyszne rogaliki z ciasta półfrancuskiego, które rozpływają się w ustach, a ich nadzienie piernikowe nadaje im wyjątkowego aromatu. Przygotuj się na kulinarne doznania, a jednocześnie sprawdź, jak prosto można wyczarować te aromatyczne smakołyki. Gotowi do zabawy w kuchni? To zaczynamy!
ROGALIKI PÓŁFRANCUSKIE Z NADZIENIEM PIERNIKOWYM
Ilość porcji 10-12
CIASTO:
- 250 g mleka
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- 35 g cukru np. trzcinowego
- 10 g drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 20 g masła
DODATKOWO:
- 200 g masła (potem do wałkowania)
- 1 jajko do posmarowania
NADZIENIE :
- 300 g pierniczków np. w czekoladzie
- 100 g masła
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki miodu np. lipowy lub inny ulubiony
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem piernikowym
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Zacznij od przygotowania rozczynu. Połowę mleka (125 ml) podgrzej i dodaj cukier (15 g), roztarte drożdże (10g) oraz 3 łyżki mąki pszennej. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2:
Następnie do dużej miski wlej pozostałe mleko (125 g), przygotowany wcześniej rozczyn, masło (20 g), mąkę pszenną (500g), cukier (pozostałe 20 g) i jajko (1 szt). Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego (końcówka z hakiem). Ciasto wyjmij i zawiń w folię spożywczą lub włóż do foliowej torebki i umieść w lodówce na na 1 godzinę.
Krok 3:
Lekko miękkie masło delikatnie rozwałkuj na wymiary ok. 20 cm x 15 cm. Zostaw w temperaturze pokojowej na czas chłodzenia się ciasta.
Krok 4:
Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na wymiary 60 cm x 20 cm, na środek połóż miękkie rozwałkowane wcześniej masło, dolnym kawałkiem ciasta przykryj położone na cieście masło, tak aby nachodziło na całą jego powierzchnię, następnie zrób tak z górnym kawałkiem ciasta. W ten sposób wyjdą trzy warstwy ciasta.
Krok 5:
Przekręć ciasto o 90 stopni i znowu rozwałkuj na wymiary 60 cm x 20 cm. Złóż „na trzy” części (jak poprzednio, ale bez masła). Ciasto zawiń folią spożywczą i schowaj do lodówki (na ok 1 h).
Krok 6:
Powtórz krok 5 dwa-trzy razy, za każdym razem chłodząc ciasto w lodówce po ok. 1 h.
Krok 7:
Przygotuj nadzienie: Do miski wsyp pierniczki (300g), zmiksuj na „piasek” i odstaw na bok. Masło (100g) i miód (2 łyżki) za pomocą miksera ubij na gładką masę, dodaj mascarpone (250 g) i jeszcze raz ubij. Następnie dodajemy wcześniej pokruszone pierniczki (300g) i przyprawę korzenną (1 łyżeczka) . Wymieszaj przy pomocy łyżki lub na wolnych obrotach miksera.
Krok 8:
Wyjmij gotowe, schłodzone półfrancuskie ciasto, rozwałkuj długi prostokąt o wymiarach 30 cm x 70 cm. Następnie z rozwałkowanego placka wycinaj na przemian (góra- dół) 10-12 trójkątów. Na każdy trójkąt nałóż pierniczkowe nadzienie. Rozsmaruj nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta. Rogale zacznij zwijać od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Zwinięte rogale zostaw na blasze do wyrośnięcia na około 40 – 50 minut lub do podwojenia objętości.
Przed pieczeniem posmaruj rogaliki roztrzepanym jajkiem. Piecz 25 min w 180 °C.
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze. Trzymam rękę na pulsie i z pewnością odpowiem na wszystkie niezwłocznie.
Po więcej przepisów np. na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Chciałabym abyś była/był na bieżąco z moimi przepisami, dlatego zapraszam na Facebook i dołącz również do mojej Grupy na FB!