Dania główne
Wiosenne placki z piersią z indyka
Oto mój autorski przepis na warzywne placki z wykorzystaniem szynki z piersi indyka, oczywiście do swojego przepisu możecie użyć innej dowolnej szynki lub całkowicie pominąć ten składnik. Dodam jeszcze, że ten przepis z pewnościom zasmakuje waszym dzieciom, nawet tym najmłodszym.
WIOSENNE PLACKI Z PIERSIĄ Z INDYKA
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 150 g świeżego szpinaku
- 50 g zielonego groszku (3 łyżki)
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 2 jajka M
- 1 opakowanie ulubionej szynki np. z indyka
- sól, pieprz
Dip:
- 150g sera feta
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- kilka listków bazylii
Wiosenne placki z piersią z indyka
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Cukinie zetrzyj na tarce jarzynowej. Posól odstaw na 10 minut, następnie odciśnij z nadmiaru wody.
Krok 2:
Szpinak podsmaż na suchej patelni przez 2 minuty aż zmięknie.
Krok 3:
Następnie w dużej misce połącz odciśnięty miąższ cukinii, ostudzony szpinak, zielony groszek, mąkę kukurydzianą, jajka oraz pokrojoną w kostkę pierś z indyka. Całość dopraw solą i pieprzem, wymieszaj do połączenia składników.
Krok 4:
Na koniec placki nakładaj łyżką na rozgrzany olej. Smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty na stronę. W międzyczasie zmiksuj ser feta z jogurtem greckim oraz posiekaną bazylią. Placki podawaj z dipem z sera feta i jogurtu greckiego.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<