X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główne

Wiosenne placki z piersią z indyka

Oto mój autorski przepis na warzywne placki z wykorzystaniem szynki z piersi indyka, oczywiście do swojego przepisu możecie użyć innej dowolnej szynki lub całkowicie pominąć ten składnik. Dodam jeszcze, że ten przepis z pewnościom zasmakuje waszym dzieciom, nawet tym najmłodszym. 

WIOSENNE PLACKI Z PIERSIĄ Z INDYKA

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 50 g zielonego groszku (3 łyżki)
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 2 jajka M
  • 1 opakowanie ulubionej szynki np. z indyka
  • sól, pieprz

Dip:

  • 150g sera feta
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • kilka listków bazylii

Wiosenne placki z piersią z indyka

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Cukinie zetrzyj na tarce jarzynowej. Posól odstaw na 10 minut, następnie odciśnij z nadmiaru wody.

Krok 2:

Szpinak podsmaż na suchej patelni przez 2 minuty aż zmięknie.

Krok 3:

Następnie w dużej misce połącz odciśnięty miąższ cukinii, ostudzony szpinak, zielony groszek, mąkę kukurydzianą, jajka oraz pokrojoną w kostkę pierś z indyka. Całość dopraw solą i pieprzem, wymieszaj do połączenia składników.

Krok 4:

Na koniec placki nakładaj łyżką na rozgrzany olej. Smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty na stronę. W międzyczasie zmiksuj ser feta z jogurtem greckim oraz posiekaną bazylią. Placki podawaj z dipem z sera feta i jogurtu greckiego.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również