Dania główneWieprzowina
Golonka z kapustą i suszonymi grzybami
Golonka z kapustą i suszonymi grzybami zdecydowanie nie należy do potraw całorocznych. Najlepiej smakuje, gdy nadchodzą chłodniejsze dni, kiedy pogoda nie rozpieszcza i człowiek myśli o jedzeniu, które poprawi humor. I wtedy proponuję udać się do ulubionego sklepu z dobrym mięsem i zakupić odpowiednią ilość golonek. Poniżej dowiesz się, co robić dalej.
GOLONKA Z KAPUSTĄ I SUSZONYMI GRZYBAMI
Składniki:
- 2 średnie golonki, około 1,5 kg
- 50 g grzybów suszonych np. podgrzybków
- 50 g wędzonych śliwek
- 2 cebule
- 1 kg kapusty kiszonej
- 600 ml wody
- 2 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 łyżeczka soli + odrobina do kapusty
- pieprz
Golonka z kapustą i suszonymi grzybami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Golonki umyj w razie potrzeby opal z pozostałej na skórze szczeciny. Przełóż do garnka, zalej wodą do przykrycia mięsa. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz 2 łyżeczki soli. Gotuj 90 minut.
Krok 2:
Grzyby mocz w wodzie ok. 1 godziny, a następnie posiekaj. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 3:
Cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż oleju. Kiedy cebula będzie ciemnozłota dodaj posiekaną kapustę kiszoną, odciśnięte z nadmiaru wody grzyby oraz śliwki. Całość smaż kilka minut mieszając od czasu do czasu.
Krok 4:
Podsmażoną kapustę z dodatkami przełóż do naczynia do zapiekania. Na nią wyłóż golonki. Zapiekaj pod przykryciem przez 60 minut. Następnie odkryj i zapiekaj jeszcze 30 minut, aby mięso się zrumieniło.
Na zakończenie garść porad:
Golonka z kapustą i suszonymi grzybami podawaj z pieczywem, kluskami lub ziemniakami z wody. Jako dodatek najlepiej wypadnie ostra musztarda lub intensywny w smaku chrzan.
SMACZNEGO!!!