X

Czego szukasz?

Przepis
Desery

Bułeczki cynamonowe

Witajcie w moim kulinarnym świecie, gdzie aromatyczne cynamonowe bułeczki królują w moim piekarniku! Dziś z pewnością podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na bułeczki, które rozpieszczają zmysły swoim delikatnym aromatem i miękkim wnętrzem. Sprawdźcie, dlaczego te pachnące cynamonem wypieki stanowią nieodłączny element mojego menu. Dodam jeszcze, że te bułeczki to niewątpliwie ulubione drugie śniadanie moich córek! 

BUŁECZKI CYNAMONOWE

Składniki:

CIASTO:

  • 600 g mąki pszennej np. typ 450
  • 250 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru np. trzcinowego
  • 100 g masła
  • 5 żółtek „M”
  • 1 jajko „M”

    NADZIENIE:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej( musi być miękkie)
  • 100g cukru
  • 5 łyżek cynamonu

Bułeczki cynamonowe

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Zacznij od przygotowania rozczynu. Połowę mleka (125 ml)  podgrzej i dodaj cukier (15 g), roztarte drożdże (20g) oraz 3 łyżki mąki pszennej. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2:

Następnie do dużej miski wlej pozostałe mleko (125 g), przygotowany wcześniej rozczyn, masło (100 g), mąkę pszenną (600g), cukier (85 g) i żółtka (5 szt). Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego (końcówka z hakiem). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, lub do piekarnika nagrzanego do 35° C na 20 min, niech ładnie wyrośnie.

Krok 3:


Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat obsypany mąką. Podziel ciasto na dwie części.
Jedna cześć zostaw pod ściereczką żeby nie obsychała a drugą część rozwałkuj na prostokąt ok. 30×35 cm.

Krok 4:


Cukier zmieszaj z cynamonem. Posmaruj połową miękkiego masła i obsyp połową cynamonowego cukru. Prostokąt podziel na 6 podłużnych pasków i każdy zwiń żeby powstał ślimak. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem, pamiętając o odstępach. To samo zrób z druga częścią ciasta.
Na koniec poczekaj ok 30 min, aż bułeczki wyrosną. Następnie włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok 25 min.

Bułeczki cynamonowe

W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook 

Więcej pysznych przepisów np. na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Ja do cynamonek wkład robię masło cynamon i cukier muscavado.podgrzewam do połączenia składników. I smaruje. Dla mnie połączenie tego cukru z cynamonem robi największą robotę.

  2. Czy z podanego przepisu wychodzą dwie duże blachy? Jeśli tak, to można obie włożyć i upiec na funkcji termoobieg?

Sprawdź również