Desery
Bułeczki cynamonowe
Witajcie w moim kulinarnym świecie, gdzie aromatyczne cynamonowe bułeczki królują w moim piekarniku! Dziś z pewnością podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na bułeczki, które rozpieszczają zmysły swoim delikatnym aromatem i miękkim wnętrzem. Sprawdźcie, dlaczego te pachnące cynamonem wypieki stanowią nieodłączny element mojego menu. Dodam jeszcze, że te bułeczki to niewątpliwie ulubione drugie śniadanie moich córek!
BUŁECZKI CYNAMONOWE
Składniki:
CIASTO:
- 600 g mąki pszennej np. typ 450
- 250 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 100 g cukru np. trzcinowego
- 100 g masła
- 5 żółtek „M”
- 1 jajko „M”
NADZIENIE:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej( musi być miękkie)
- 100g cukru
- 5 łyżek cynamonu
Bułeczki cynamonowe
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Zacznij od przygotowania rozczynu. Połowę mleka (125 ml) podgrzej i dodaj cukier (15 g), roztarte drożdże (20g) oraz 3 łyżki mąki pszennej. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2:
Następnie do dużej miski wlej pozostałe mleko (125 g), przygotowany wcześniej rozczyn, masło (100 g), mąkę pszenną (600g), cukier (85 g) i żółtka (5 szt). Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego (końcówka z hakiem). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, lub do piekarnika nagrzanego do 35° C na 20 min, niech ładnie wyrośnie.
Krok 3:
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat obsypany mąką. Podziel ciasto na dwie części.
Jedna cześć zostaw pod ściereczką żeby nie obsychała a drugą część rozwałkuj na prostokąt ok. 30×35 cm.
Krok 4:
Cukier zmieszaj z cynamonem. Posmaruj połową miękkiego masła i obsyp połową cynamonowego cukru. Prostokąt podziel na 6 podłużnych pasków i każdy zwiń żeby powstał ślimak. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem, pamiętając o odstępach. To samo zrób z druga częścią ciasta.
Na koniec poczekaj ok 30 min, aż bułeczki wyrosną. Następnie włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok 25 min.
Bułeczki cynamonowe
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook
Więcej pysznych przepisów np. na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<
Czy można zrobić je z twarogiem zamiast cynamonu?
Oczywiście, że tak. To ciasto nadaje się do wszystkich słodkich farszy.
Ja do cynamonek wkład robię masło cynamon i cukier muscavado.podgrzewam do połączenia składników. I smaruje. Dla mnie połączenie tego cukru z cynamonem robi największą robotę.
Czy z podanego przepisu wychodzą dwie duże blachy? Jeśli tak, to można obie włożyć i upiec na funkcji termoobieg?
Tak, możesz tak zrobić.