Boże NarodzenieCiasta i ciastkaDesery
Wilgotny keks z bakaliami
Witajcie w magicznym świecie aromatycznego domowego pieczenia! Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na wilgotny keks z bakaliami – doskonałą ucztą dla podniebienia, która otuli Was nutą ciepła i słodyczy. To pyszne połączenie puszystego keksa z bogactwem bakalii sprawi, że każdy kęs to prawdziwa przyjemność smakowa. Gotowi na podróż kulinarnej rozkoszy? Zanurzmy się wspólnie w świat aromatycznego pieczenia!
WILGOTNY KEKS Z BAKALIAMI
Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 70 min
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- 150 g cukru np. trzcinowego
- 6 jajek M
- 340 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g suszonych owoców np. rodzynek, żurawiny, daktyli, śliwek, moreli
- 150 g ulubionych orzechów
Polewa:
- 150g białej czekolady
- 20g masła
- 20 g śmietany 30%
Wilgotny keks z bakaliami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Zacznij od rozdrobnienia orzechów i suszonych owoców. Następnie odstaw je na bok.
Krok 2:
Masło (200g) włóż do rondelka, dodaj cukier (150g) i podgrzewaj do rozpuszczenia sie składników, pamiętaj, aby nie zagotować masy.
Krok 3:
Przelej wystudzoną masę do miski, dodaj rozdrobnione orzechy i suszone owoce, a następnie wymieszaj. Dodaj jajka (6 szt), mąkę (340 g) , śmietanę (2 łyżki), proszek do pieczenia (2 łyżeczki) i dokładnie wieszaj przy pomocy łyżki.
Krok 4:
Formę do pieczenia o wymiarach ok. 12 cm x 26 cm wysmaruj masłem, następnie posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy. Piecz 60 minut w temp 170oC. Wyjmij i ostudź.
Krok 5:
Na koniec przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę (150g), masło (20g) i śmietanę (20g) wymieszaj rózgą na gładką masę. Ja najczęściej używam czekolady marki E.Wedel. Ostudzony keks polej polewą i posyp orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową .
Wilgotny keks z bakaliami
Podsumowując mam nadzieję, że wilgotny keks z bakaliami wyszedł obłędne! Z pewnością będzie nam miło jeśli napiszesz o tym w komentarzu. Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Jakuba przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<