Boże NarodzenieCiasta i ciastka
Kruche ciastka pieguski z masłem orzechowym
Rozpocznijmy przygotowania do Świąt od razu od czegoś wyjątkowego! Dziś podzielę się z Wami przepisem na kruche ciasteczka pieguski z masłem orzechowym – małe cuda, które rozpływają się w ustach, wypełniając pomieszczenie zapachem domowego ciepła. To połączenie kruchego ciasta z intensywnym smakiem masła orzechowego sprawi, że te ciastka staną się ulubioną przekąską nie tylko dla dzieci, ale i dla tych, którzy poszukują czegoś wyjątkowego. Gotowi na kulinarne magiczne chwile? Skorzystaj z mojego przepisu!
KRUCHE CIASTKA PIEGUSKI
Liczba porcji: 15 ciastek
Składniki:
- 100 g masła orzechowego 5 łyżek)
- 100 g masła (pół kostki )
- 100 g cukru np. trzcinowego (około pół szklanki)
- 170 g mąki pszennej (1 szklanka )
- 1 średnie jajko
- pół płaskiej łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (jedna tabliczka)
Kruche ciastka pieguski
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Do miski wsyp mąkę pszenną (170g). Dodaj masło (100g) bez różnicy czy w temperaturze pokojowej czy z lodówki. Następnie oddaj masło orzechowe (100g) najlepiej takie które ma w składzie tylko 100% orzechów. Cukier (100 g lub mniej jeśli lubisz mniej słodkie), sól (1/2 łyżeczki), proszek do pieczenia (1 płaską łyżeczkę) i jajko (1 szt). Całość wymieszaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Mieszaj tak długo, aż powstanie zwarta kulka.
Krok 2:
Czekoladę (100g) pokrój w drobną kostkę, następnie dodaj do powstałej masy i delikatnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy łyżki.
Krok 3:
Z gotowego ciasta urywaj kulki o średnicy około dwóch 3 cm i formuj z nich ciasteczka. Pamiętaj, aby zostawić przerwę pomiędzy ciasteczkami, ponieważ podczas pieczenia ciastka rosną. Najlepiej rozłożyć ciastka na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w 190° C grzanie góra – dół.
Kruche ciastka pieguski
Podsumowując mam nadzieję, że ciastka wyszły obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Jakuba przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
łaaaa są wspaniałe;) Nie dodawałam czekolady do masy – na wierzchu ciastek poukładałam piegi z czekolady, orzechów i sezamu (takie trzy wersje). Z masy zrobiłam 12 ciasteczek – w czasie pieczenia bardzo urosły i powstały duuuże ciacha. Pyszne, polecam!;)