Dania głównePlacki i naleśniki
Zielone naleśniki z farszem z bakłażana i papryki
Witajcie! Dziś zapraszam Was do odkrycia jednego z najbardziej nietypowych dań – zielonych naleśników z farszem z bakłażana i papryki. To połączenie intensywnego koloru i z pewnością wyjątkowego smaku, które przeniesie Wasze podniebienia w świat pełen świeżości i aromatycznych przypraw. Gotowi na kulinarną ekscytację? Zaczynajmy wspólnie tę kulinarną podróż!
Zielone naleśniki z farszem z bakłażana i papryki
Ilość: 10 naleśników
Składniki :
Ciasto:
- 250 ml wody (1 szklanka)
- 250 ml mleka 3,2% (1 szklanka)
- 250 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 2 jajka rozmiar M
- 100 g świeżego szpinaku
- 3 łyżki oleju roślinnego
- duża szczypta soli
Farsz:
- 1 biała część pora
- 4 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 1 duży bakłażan
- 2 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 50 ml oliwy
- garść świeżej bazylii
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
Dekoracja:
- 100 g sera np. feta
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
Zielone naleśniki z farszem z bakłażana i papryki
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Do dużego naczynia wlej wodę, mleko oraz olej. Wbij jajka oraz wsyp świeży szpinak. Całość zmiksuj do całkowitego rozdrobnienia szpinaku. Następnie dodaj mąkę pszenną i sól. Jeszcze raz miksuj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Ciasto wylewaj na mocno rozgrzaną patelnie naleśnikową bez tłuszczu. Smaż do uzyskania rumianego koloru. Układaj na talerzu jeden na drugim dzięki temu nie ostygną.
Krok 2:
Następnie na osobnej patelni przygotuj farsz do naleśników. Rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony w półplastry por, czosnek posiekany w plasterki. Smaż przez 2-3 minuty aż składniki się zrumienią. Po tym czasie dodaj paprykę pokrojoną w cienkie paski. Smaż 5 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając dzięki temu farsz się nie przypali. Następnie dodaj bakłażana obranego ze skórki i pokrojonego w cienkie słupki. Smaż 10 minut nie zapominając o mieszaniu. Następnie dodaj pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną bazylię, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Krok 3:
Na koniec naleśniki napełnij przestudzonym farszem, złóż w trójkąty. Podsmaż na odrobinie oleju roślinnego. Podawaj z sosem sezamowym, pomidorami pokrojonymi w kostkę oraz pokruszonym serem feta.
Zielone naleśniki z farszem z bakłażana i papryki
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.
Podsumowując mam nadzieję, że naleśniki wyszły obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<