X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePlacki i naleśniki

Zielone naleśniki z farszem z bakłażana i papryki

Witajcie! Dziś zapraszam Was do odkrycia jednego z najbardziej nietypowych dań – zielonych naleśników z farszem z bakłażana i papryki. To połączenie intensywnego koloru i z pewnością wyjątkowego smaku, które przeniesie Wasze podniebienia w świat pełen świeżości i aromatycznych przypraw. Gotowi na kulinarną ekscytację? Zaczynajmy wspólnie tę kulinarną podróż! 

Zielone naleśniki z farszem z bakłażana i papryki

Ilość: 10 naleśników

Składniki :

Ciasto:

  • 250 ml wody (1 szklanka)
  • 250 ml mleka 3,2% (1 szklanka)
  • 250 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 2 jajka rozmiar M
  • 100 g świeżego szpinaku 
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • duża szczypta soli

Farsz:

  • 1 biała część pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duży bakłażan
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 50 ml oliwy
  • garść świeżej bazylii
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Dekoracja:

  • 100 g sera np. feta
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę

Zielone naleśniki z farszem z bakłażana i papryki

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Do dużego naczynia wlej wodę, mleko oraz olej. Wbij jajka oraz wsyp świeży szpinak. Całość zmiksuj do całkowitego rozdrobnienia szpinaku. Następnie dodaj mąkę pszenną i sól. Jeszcze raz miksuj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Ciasto wylewaj na mocno rozgrzaną patelnie naleśnikową bez tłuszczu. Smaż do uzyskania rumianego koloru. Układaj na talerzu jeden na drugim dzięki temu nie ostygną.

Krok 2:

Następnie na osobnej patelni przygotuj farsz do naleśników. Rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony w półplastry por, czosnek posiekany w plasterki. Smaż przez 2-3 minuty aż składniki się zrumienią. Po tym czasie dodaj paprykę pokrojoną w cienkie paski. Smaż 5 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając dzięki temu farsz się nie przypali. Następnie dodaj bakłażana obranego ze skórki i pokrojonego w cienkie słupki. Smaż 10 minut nie zapominając o mieszaniu. Następnie dodaj pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną bazylię, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.

Krok 3:

Na koniec naleśniki napełnij przestudzonym farszem, złóż w trójkąty. Podsmaż na odrobinie oleju roślinnego. Podawaj z sosem sezamowym, pomidorami pokrojonymi w kostkę oraz pokruszonym serem feta.

Zielone naleśniki z farszem z bakłażana i papryki

W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.

Podsumowując mam nadzieję, że naleśniki wyszły obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej obiadowych inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również