X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Paprykowa zupa rybna

Paprykowa zupa rybna to jedna z moich ulubionych zup. Smakiem przypomina węgierską halaszle, chociaż zastosowałem tutaj inne gatunki ryb. Jest prosta w przygotowaniu a składniki są ogólnodostępne. Jeżeli nie jesteś przekonany do zup rybnych, przede wszystkim wypróbuj ten przepis, będziesz zachwycony.

Paprykowa zupa rybna – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 papryki kolorowe
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 10 cm kawałek pora
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub wody
  • 4 ziemniaki
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3 łyżki sosu paprykowego, ja sięgam po Roleskiego
  • 400 g filetów ryb morskich, u mnie dorsz i łosoś
  • posiekana natka pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na oliwie z oliwek podsmażam pokrojone w mniejsze kawałki papryki, pietruszkę i marchew. Następnie dodaje poszatkowanego pora i selera naciowego, smażę dwie minuty. Zawsze zaczynam smażenie od najtwardszych składników, ponieważ potrzebują one najwięcej czasu aby zmięknąć. Dlatego często pierwsze na rozgrzanym tłuszczu lądują warzywa korzeniowe.

Krok 2:

Następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, bulion lub wodę oraz ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Gotuj na średnim ogniu około 12 minut do miękkości ziemniaków. Po tym czasie dodaj pomidory krojone i sos paprykowy, gotuj dodatkowo 5 minut.

Krok 3:

Na zakończenie dodaje mięso z filetów ryb morskich pokrojone w dość dużą kostkę. Ja sięgnąłem po ogólnodostępnego dorsza i łososia, jednakże mogą to być inne gatunki, również słodkowodne np. karp, sandacz lub leszcz. Należy pamiętać żeby zupę delikatnie zamieszać i już więcej tego nie robić. Zbyt częste mieszanie spowoduje, że ryby się rozpadną, podobnie zbyt mocne gotowanie. Przed podaniem dopraw danie solą i pieprzem.

Paprykowa zupa rybna gotowa. Możesz ją podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub kromką żytniego pieczywa. Danie to często przygotowujemy nad morzem lub na święta Bożego Narodzenia. Dlatego w naszej rodzinie paprykowa zupa rybna ma status kultowej.



—>TUTAJ<— znajdziesz pomysły na inne Kuroniowe zupy 🙂

Smacznego!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Dzień dobry, zrobiłam już większość przepisów na zupy z Pana strony i są REWELACYJNE! Zawsze myślałam, że nie mam ręki do zup, a jednak to była kwestia przepisów 🙂 Chciałabym zrobić zupę rybną z tego przepisu, ale nigdzie nie mogę dostać pasty paprykowej średnio ostrej. Czy można ją czymś zastąpić? Pozdrawiam serdecznie!

  2. Lubię Pana i lubię Pana przepisy! Ale pisanie, że zupa z dorsza i łososia, czyli bardzo drogich ryb, żeby nie powiedzieć, że najdroższych „nie zrujnuje naszych portfeli” znaczy, że jest Pan bardzo daleko od rzeczywistości większości Polaków!

    • Myśle, że zakup 400 g ryby to nie jest taki koszt na który nie można sobie raz na jakiś czas pozwolić. Dodatkowo w przepisie napisałam 400 g dowolnej ryby u mnie dorsz i łosoś. Mam pojęcie jak kiepsko wygląda sytuacja finansowa u dużej części naszego społeczeństwa. Moja fundacja „Kuroniówka” codziennie bezpłatnie wydaje żywność osobom potrzebującym. Wiem ile osób zgłasza się po jedzenie.

  3. Wspaniała zupa rybna.Szybka w wykonaniu a jak wybornie smakuje!Od dzisiaj często będzie gościć na moim stole.
    Dziękuję za inspiracje i sprawdzony przepis.

Sprawdź również