Zupy
Paprykowa zupa rybna
Paprykowa zupa rybna to jedna z moich ulubionych zup. Smakiem przypomina węgierską halaszle, chociaż zastosowałem tutaj inne gatunki ryb. Jest prosta w przygotowaniu a składniki są ogólnodostępne. Jeżeli nie jesteś przekonany do zup rybnych, przede wszystkim wypróbuj ten przepis, będziesz zachwycony.
Paprykowa zupa rybna – przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 papryki kolorowe
- 1 pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- 10 cm kawałek pora
- 1,5 l bulionu warzywnego lub wody
- 4 ziemniaki
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 3 łyżki sosu paprykowego, ja sięgam po Roleskiego
- 400 g filetów ryb morskich, u mnie dorsz i łosoś
- posiekana natka pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na oliwie z oliwek podsmażam pokrojone w mniejsze kawałki papryki, pietruszkę i marchew. Następnie dodaje poszatkowanego pora i selera naciowego, smażę dwie minuty. Zawsze zaczynam smażenie od najtwardszych składników, ponieważ potrzebują one najwięcej czasu aby zmięknąć. Dlatego często pierwsze na rozgrzanym tłuszczu lądują warzywa korzeniowe.
Krok 2:
Następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, bulion lub wodę oraz ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Gotuj na średnim ogniu około 12 minut do miękkości ziemniaków. Po tym czasie dodaj pomidory krojone i sos paprykowy, gotuj dodatkowo 5 minut.
Krok 3:
Na zakończenie dodaje mięso z filetów ryb morskich pokrojone w dość dużą kostkę. Ja sięgnąłem po ogólnodostępnego dorsza i łososia, jednakże mogą to być inne gatunki, również słodkowodne np. karp, sandacz lub leszcz. Należy pamiętać żeby zupę delikatnie zamieszać i już więcej tego nie robić. Zbyt częste mieszanie spowoduje, że ryby się rozpadną, podobnie zbyt mocne gotowanie. Przed podaniem dopraw danie solą i pieprzem.
Paprykowa zupa rybna gotowa. Możesz ją podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub kromką żytniego pieczywa. Danie to często przygotowujemy nad morzem lub na święta Bożego Narodzenia. Dlatego w naszej rodzinie paprykowa zupa rybna ma status kultowej.
—>TUTAJ<— znajdziesz pomysły na inne Kuroniowe zupy 🙂
Dzień dobry, zrobiłam już większość przepisów na zupy z Pana strony i są REWELACYJNE! Zawsze myślałam, że nie mam ręki do zup, a jednak to była kwestia przepisów 🙂 Chciałabym zrobić zupę rybną z tego przepisu, ale nigdzie nie mogę dostać pasty paprykowej średnio ostrej. Czy można ją czymś zastąpić? Pozdrawiam serdecznie!
Chociaż moja rodzina nie przepada za zupami rybnymi to myślę, że ta wersja ich przekona 🙂
Lubię Pana i lubię Pana przepisy! Ale pisanie, że zupa z dorsza i łososia, czyli bardzo drogich ryb, żeby nie powiedzieć, że najdroższych „nie zrujnuje naszych portfeli” znaczy, że jest Pan bardzo daleko od rzeczywistości większości Polaków!
Myśle, że zakup 400 g ryby to nie jest taki koszt na który nie można sobie raz na jakiś czas pozwolić. Dodatkowo w przepisie napisałam 400 g dowolnej ryby u mnie dorsz i łosoś. Mam pojęcie jak kiepsko wygląda sytuacja finansowa u dużej części naszego społeczeństwa. Moja fundacja „Kuroniówka” codziennie bezpłatnie wydaje żywność osobom potrzebującym. Wiem ile osób zgłasza się po jedzenie.
Czy ryba ze skórą? Chce zrobić z pstrąga. Ile czasu gotować po dodaniu ryby?
Ja dodaje ze skórą – lepszy smak. Jakieś 10-15 minut, aby się nie rozpadła.
Jak długo gotować rybę w zupie ?
Do dotowania się ostatnich składników.
Wspaniała zupa rybna.Szybka w wykonaniu a jak wybornie smakuje!Od dzisiaj często będzie gościć na moim stole.
Dziękuję za inspiracje i sprawdzony przepis.