Paprykowa zupa rybna to jedna z moich ulubionych zup. Smakiem przypomina węgierską halaszle, chociaż zastosowałem tutaj inne gatunki ryb. Jest prosta w przygotowaniu a składniki nie zrujnują twojego portfela. Jeżeli nie jesteś przekonany do zup rybnych, przede wszystkim wypróbuj ten przepis, będziesz zachwycony.
Na oliwie z oliwek podsmażam pokrojone w mniejsze kawałki papryki, pietruszkę i marchew. Następnie dodaje poszatkowanego pora i selera naciowego, smażę dwie minuty. Zawsze zaczynam smażenie od najtwardszych składników, ponieważ potrzebują one najwięcej czasu aby zmięknąć. Dlatego często pierwsze na rozgrzanym tłuszczu lądują warzywa korzeniowe.
Krok 2:
Następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, bulion lub wodę oraz ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Gotuj na średnim ogniu około 12 minut do miękkości ziemniaków. Po tym czasie dodaj pomidory krojone i sos paprykowy, gotuj dodatkowo 5 minut.
Krok 3:
Na zakończenie dodaje mięso z filetów ryb morskich pokrojone w dość dużą kostkę. Ja sięgnąłem po ogólnodostępnego dorsza i łososia, jednakże mogą to być inne gatunki, również słodkowodne np. karp, sandacz lub leszcz. Należy pamiętać żeby zupę delikatnie zamieszać i już więcej tego nie robić. Zbyt częste mieszanie spowoduje, że ryby się rozpadną, podobnie zbyt mocne gotowanie. Przed podaniem dopraw danie solą i pieprzem.
Paprykowa zupa rybna gotowa. Możesz ją podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub kromką żytniego pieczywa. Danie to często przygotowujemy nad morzem lub na święta Bożego Narodzenia. Dlatego w naszej rodzinie paprykowa zupa rybna ma status kultowej.
—>TUTAJ<— znajdziesz pomysły na inne Kuroniowe zupy 🙂
Wspaniała zupa rybna.Szybka w wykonaniu a jak wybornie smakuje!Od dzisiaj często będzie gościć na moim stole.
Dziękuję za inspiracje i sprawdzony przepis.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Wspaniała zupa rybna.Szybka w wykonaniu a jak wybornie smakuje!Od dzisiaj często będzie gościć na moim stole.
Dziękuję za inspiracje i sprawdzony przepis.