SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Marchewka z brokułami
Składniki
- 200 g marchewki
- 3 brokuły
- 200 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 4 łyżki masła
- po szczypcie kolendry i estragonu
- cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Najlepsze są oczywiście świeże i młode warzywa, ale w ostateczności mogą być mrożone. Szczególnie zimą, gdy producenci warzyw raczą nas głównie „plastikowymi” pomidorami, ogórkami, czy konserwowym groszkiem, dobrze jest sobie przypomnieć smak lata i przygotować potrawę z warzyw wprawdzie mrożonych, ale niewątpliwie dojrzewających w pełnym, letnim słońcu. Świeże warzywa myjemy, osączamy. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy groszek i marchewkę na 15 minut do wrzącej, osolonej wody. Odcedzamy. Brokuły również wkładamy do wrzątku i gotujemy na pół twardo. Odcedzamy i dzielimy na różyczki. Masło (może być również olej) rozgrzewamy na patelni, dodajemy do niego posiekany lub rozgnieciony z solą czosnek oraz wszystkie przyprawy. Warzywa delikatnie mieszamy ze sobą, polewamy sosem ziołowo-czosnkowym i posypujemy migdałami. Ten sposób podania warzyw może z powodzeniem stanowić konkurencję dla warzyw polanych tartą bułeczką z masłem.