Lubię sałatki, za możliwość łączenia ze sobą różnych składników. Mam troszkę wrażenie, że nie ma złych sałatek. Czego by człowiek nie dodał i tak się broni smakiem. Ja często robię sałatki w oparciu o składniki, które akurat mam w domu. Dzisiaj przychodzę do Was z sałatką na jesienno- zimowe dni i wieczory. Zimowa sałatka bez wątpienia pełna smaków i dobrego dressingu. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowała w komentarzu pod przepisem.
Zimowa sałatka
Składniki:
- 1/2 ogórka zielonego
- 1/2 papryki czerwonej
- 50 g oliwek
- 50 g cieciorki
- 1 pomidor
- 50 g mix sałat
- 1 małe awokado
- 2 jaja M
- 1 pomarańcza
- garść orzechów np. włoskich
Sos:
- 3 łyżki octu balsamicznego
- łyżka syropu z agawy lub np. miodu
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1:
Jajka włóż do letniej mocno osolonej wody, gotuj 6 minut od momentu za wrzenia. Następnie schłodź w zimnej wodzie i obierz.
Krok 2:
Orzechy podpraż na suchej patelni.
Krok 3:
Mix salat ułóż na dnie miski, następnie dodaj pokrojonego ogórka, pomidora, awokado i paprykę. Wsyp oliwki i cieciorkę.
Krok 4:
Na wierzchu ułóż przekrojone na pół jajka i wykrojone cząstki pomarańczy.
Krok 5:
Całość posyp prażonymi orzechami. Energicznie wymieszaj wszystkie składniki sosu np. w zamkniętym słoiku. Na koniec polej nim sałatkę.
Sałatkę podawaj np. z grzanką z razowego pieczywa.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, propozycji na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<