Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Pory lub cykoria z szynką
Składniki
- po 2 pory lub 2 cykorie na osobę
- 2-4 plastry szynki (może być konserwowa)
- 250 ml śmietany
- 1-2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- pęczek szczypiorku lub dymki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Cykorię lub pory (białe części) płuczemy, a następnie zalewamy osolonym wrzątkiem i obgotowujemy przez 15 minut. Odcedzamy i zawijamy każdego pora w plastry szynki. Cykorię możemy przekroić na pół i każdą połówkę zawinąć osobno. Cebulę i szczypior siekamy. Śmietanę ubijamy z jajami, dodajemy przyprawy oraz cebulę i szczypiorek. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim cykorię lub pory owinięte szynką. Polewamy śmietaną z przyprawami. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180ºC.