X

Czego szukasz?

Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby

Pory lub cykoria z szynką

Składniki

  • po 2 pory lub 2 cykorie na osobę
  • 2-4 plastry szynki (może być konserwowa)
  • 250 ml śmietany
  • 1-2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • pęczek szczypiorku lub dymki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Cykorię lub pory (białe części) płuczemy, a następnie zalewamy osolonym wrzątkiem i obgotowujemy przez 15 minut. Odcedzamy i zawijamy każdego pora w plastry szynki. Cykorię możemy przekroić na pół i każdą połówkę zawinąć osobno. Cebulę i szczypior siekamy. Śmietanę ubijamy z jajami, dodajemy przyprawy oraz cebulę i szczypiorek. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim cykorię lub pory owinięte szynką. Polewamy śmietaną z przyprawami. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180ºC.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również