Przepis
Składniki
- 1 kg białych części pora
- 100 ml białego półwytrawnego wina
- 800 ml wywaru z kurczaka
- 1 łyżka masła
- kilka gałązek tymianku
- 100 ml śmietany 18%
- 100 g sera gorgonzola
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pora pokrój w talarki. W garnku roztop masło i na małym ogniu zeszklij pora do miękkości. Wlej wino i odparuj o połowę. Wrzuć posiekany tymianek oraz czosnek. Zalej całość wywarem i gotuj przez 30 minut na małym ogniu. Za pomocą blendera zmiksuj zupę i przetrzyj przez sito. Dodaj pokruszony ser, śmietanę, gałkę oraz sól i pieprz. Ponownie zupę zblenduj i doprowadź do lekkiego wrzenia. Podawaj z grzankami potartymi świeżym czosnkiem.