Przepis
Ryby
Łosoś gotowany na parze
Składniki
- 1 łosoś (ok. 1,5 kg)
- pęczek włoszczyzny bez pora i kapusty
- 200 g zielonego groszku
- 200 g oczyszczonych i pokrojonych w grube plastry pieczarek
- 3 goździki, 2 liście laurowe, ziele angielskie
- 1 gałązka koperku
- 2 ugotowane na twardo jaja
- 1 cytryna
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Rybę sprawiamy i myjemy, usuwamy oczy i skrzela (głowy i płetw nie odcinamy). Liście laurowe, goździki, pieprz, gałązkę koperku, ziele angielskie i grudkę masła zagotowujemy w małej ilości wody w garnku z wkładka. Na wkładce umieszczamy rybę, dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kawałki włoszczyznę (nie radzę dodawać pora – psuje smak), pieczarki i groszek. Gotujemy pod przykryciem 20-25 minut. Gdy płetwy oddzielają się od mięsa – to znaczy, że ryba jest gotowa. Ostrożnie przekładamy w całości na półmisku, przybieramy warzywami, z którymi się gotowała, cząstkami cytryny, ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo, posypujemy grudkami masła i podajemy np.: z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem.