Dania główneDrób
Kurczak pieczony marynowany w jogurcie
Kurczak, drób to bez wątpienia najbardziej popularny rodzaj mięsa w Polsce. Są fani udek, skrzydełek, a ja mam dzisiaj dla Was piersi z kurczaka. Zdradzę Wam jeden z moich patentów na soczyste mięso z kurczaka. Kurczak pieczony marynowany w jogurcie, dzięki marynacie nawet tak chuda część drobiu, jak pierś w rezultacie pozostaje soczysta po upieczeniu. Na zakończenie poproszę Was o pozostawienie swoich wrażeń smakowych, czekam na komentarze pod przepisem.
Kurczak pieczony marynowany w jogurcie
Składniki:
- 500 g drobiu np. piersi z kurczaka
- 250 ml jogurtu naturalnego np. koziego
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 3 starte ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Piersi z kurczaka oczyść, umyj i osusz za pomocą ręczników papierowych. Następnie podziel mięso na mniejsze kawałki.
Krok 2:
Po drugie mięso przełóż do miski, dodaj jogurt, kurkumę, imbir, czosnek, oliwę oraz sól. Wymieszaj kurczaka w marynacie, ostaw na 30 minut.
Krok 3:
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Kurczaka ułóż na blasze do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25 minut.
Kurczaka podałem z kaszą bulgur z warzywami i sałatką z pomidorów.
Po więcej drobiowych przepisów zapraszam >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.