Szukasz inspiracji na przepyszną sałatkę??? Dzisiaj mam coś dla Ciebie: Sałatka z brokułem i jajkiem na twardo to rewelacyjne połączenie smaków, które kapitalnie sprawdzi się na Twoim Wielkanocnym stole. Mieszanka kolorowych warzyw, sera feta, prażonego słonecznika połączona kremowym sosem chrzanowym. Istna rewelacja.
Sałatka z brokułem i jajkiem na twardo
Składniki:
- 1 brokuł
- 5 plasterków ananasa z puszki
- 4 jajka na twardo
- 150 g sera feta
- 1 mała czerwona cebula
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 3-4 łyżki delikatnego sosu chrzanowego (polecam Roleski)
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Krok 1:
Brokuła podziel na małe różyczki. W rondlu zagotuj wodę, następnie dodaj sól i cukier. Do wrzątku włóż różyczki brokuła, gotuj 5 minut. Po tym czasie przełóż szybko do miski zimną wodą i lodem celem zahartowania. Proces gotowania jest wtedy zatrzymywany szokowo, warzywa zachowują wtedy ładny kolor i pozostają jędrne. Po ostudzeniu osusz na ręczniku papierowym.
Krok 2:
Aby ananas nabrał ciekawszego smaku warto jest go zgrillować lub np. zwyczajnie podsmażyć. Co prawda nie jest to koniecznie, ale dzięki temu sałatka będzie miała niepowtarzalny smak. Wystarczy na mocno rozgrzanej patelni grillowej ułożyć plastry ananasa, następnie opiec po 1 minucie z każdej strony.
Krok 3:
Wszystkie składniki przełóż do dużej miski. Pokrojone jajka na twardo, ser feta pokrojony w kostkę, cebulę pokrojoną w piórka, pomidorki podzielone na połówki oraz kukurydzę z puszki. Dodaj sos chrzanowy. Dopraw solą, następnie pieprzem i wymieszaj. Na końcu posyp prażonymi ziarnami słonecznika.
Idealna na Wielkanoc
Jednym z moich ulubionych warzyw jest brokuł, wyjątkowo smaczny i niesamowicie zdrowy. Nie wspominając o jego uniwersalnym zastosowaniu w kuchni, można z nich przygotowywać w zasadzie wszystkie rodzaje dań. Zdarzyło mi się nawet jeść lody o smaku brokuła i muszę przyznać, że były całkiem niezłe. Dzisiaj jednak chciałbym się skupić na potrawie może trochę bardzie przyziemnej, ale w swojej kategorii bezkonkurencyjnej. Sałatka z brokułem i jajkiem na twardo, szybka w przygotowaniu z ogólnodostępnych składników. Idealna na Wielkanoc!!!
Sałatka z potrzeby chwili
Sałatka z brokułem i jajkiem na twardo to jedno z tych dań, które powstało z potrzeby chwili i produktów które akurat były w lodówce. Przygotowałem je raz, potem drugi i na stałe weszło do naszego menu. Zwłaszcza lubimy robić ją na Wielkanoc, nie wymaga dużego nakładu pracy i można przygotować większą ilość. Można ją dowolnie modyfikować, na przykład dodając plastry pieczonego kurczaka. Dodatkowo zaletą jest delikatny sos chrzanowy, który spełnia funkcję dressingu. Wystarczy dodać kilka łyżek i to wszystko.
Sałatka z brokułem i jajkiem na twardo poleca się na święta i nie tylko. Atrakcyjna forma przepisu w formie krok po kroku sprawia, że przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste. Jeżeli jednak pojawią się jakiekolwiek wątpliwości lub pytania walcie jak w dym 🙂 Piszcie komentarze, jestem do Waszej dyspozycji.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram
Więcej pysznych pomysłów na wielkanocne przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<
Jest pyszna! Polecam
Krótko i na temat 🙂
Dziękujemy za miłe słowa. Pozdrawiamy