Dzisiaj przygotowałem dla Was z pewnością najlepszy przepis na Żurek! Jest idealny, pachnący zakwasem, czosnkiem i majerankiem. Żurek podany z dodatkiem aromatycznej kiełbasy i jajka na twardo to kwintesencja zbliżających się świąt Wielkiejnocy.
Żurek – Przepis krok po kroku
Składniki:
- 1,5 l wywaru lub wody
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka majeranku
- 400 g kiełbasy białej surowej
- 150 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 -4 ziemniaki
- 300 – 500 ml zakwasu na żur (w zależności od kwaśności)
- 1-2 łyżki chrzanu
- 125 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- sól, pieprz czarny
- jajka na twardo do podania
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Białą kiełbasę nakłuj widelcem lub np. wykałaczką, dzięki temu podczas obróbki termicznej nie popęka. Delikatnie gotuj w wywarze lub wodzie z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz odkrojoną skórą z boczku (doda ładny wędzony aromat). Płyn powinien delikatnie mrugać, nie gotować burzliwie. Następnie kiełbasę wyjmij po około 20 minutach, kiedy nie będzie już surowa, odłóż na bok do wystudzenia.
Krok 2:
Następnie na patelni rozgrzej olej i podsmaż boczek pokrojony w słupki. Kiedy mięso się zrumieni dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Pamiętaj aby pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek oraz majeranek, smaż jeszcze 1 minutę na małym ogniu.
Krok 3:
Ostudzoną kiełbasę pokrój w plastry lub pół plastry, w zależności od twoich preferencji
Krok 4:
Do gotującego się wywaru dodaj podsmażoną zawartość patelni, pokrojoną kiełbasę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
Krok 5:
Po około 15 minutach kiedy ziemniaki zmiękną dodaj ok. 300 ml zakwasu na żur, możesz dodać więcej jeśli zupa wyda Ci się za mało kwaśna. Dodaj jeszcze chrzan i śmietankę. Podgrzej żurek aż zacznie mrugać, ale już nie gotuj. Podawaj z jajkiem na twardo.
Rodzinna Tradycja
Wielkanoc w rodzinie Kuroniów jest świętem rodzinnym i o dziwo mocno skoncentrowanym na gotowaniu 😉 Od wielu lat uruchamiamy wędzarnie, która stoi w rogu działki, wędzimy wędliny, ryby, robimy własne kiełbasy. Oczywiście wszystkiego nauczył nas Tata, którego z kolei wszystkiego nauczył pradziadek Mundek, masarz z warszawskiego Mokotowa. Teraz tradycja ta spoczywa na naszych barkach, ale w ogóle nam nie ciąży, nawet się z niej cieszymy. W końcu w rodzinie Kuroniów wszystko kręci się wokół jedzenia, dlatego centralnym punktem domu jest kuchnia.
Ponadto, nie musicie szukać już dalej, przepis na żurek doskonały już macie. Mam nadzieję, że z nim Święta i każdy inny dzień będą o wiele smaczniejsze 🙂 Jeżeli macie jakieś wątpliwości odnośnie przepisu lub inne rozterki duchowe, piszcie do mnie komentarze, jestem na posterunku 😉
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram
Więcej pysznych pomysłów na Wielkanocne przepisy znajdziesz oczywiście >> TUTAJ <<
Żurek nie ma ziemniaków ) zły przepis. To zalewajka. Żurek ma kiełbaski jajko
Żurek ma to co kucharz do niego doda.
Już drugi rok będzie żurek z Twojego przepisu . Przy mojej małej modyfikacji , bo biała podsmażam i dorzucam marchewkę drobno zmiksowana z wywaru.
Ale w zeszłym roku był rodzinny OBŁĘD na zurek . 15 litrow i zabrakło .
Dzieki za przepis i Wesołego Alleluja !
Jeśli nie mam zakwasu mogę użyć octu winnego
Nie. Zakwas to nie ocet, zakwas to ukwaszona mąką z przyprawami. Jeśli nie masz własnego zakwasu to możesz kupić gotowy w każdym sklepie spożywczym.
Nie mogę jako stary kucharz zrozumieć tego Pańskiego NIE GOTUJ… Przecież śmietana, zakwas muszą się na koniec zagotować, bo śmietana i zakwas tego wymagają, by zatrzymać dalszy proces fermentacji.
Wcale mnie, aby zatrzymać proces fermentacji wystarczy temp. 96°C, czyli nie gotujemy.
Żurek z przepisu wyszedł idealny. Tak dobrego jeszcze nie jadłem. Polecam
Podziwiam i dziękuję za super przepis. bardzo pyszny żurek wyszedł.
Najlepszy przepis!!! Idealny żurek, nie tylko na Wielkanoc, ale już na zawsze jako sprawdzona, przepyszna zupka Polecam!!! Mniam!!!
Właśnie ugotowałam żurek z tego przepisu, z tą tylko różnicą, że zakwas do żurku był mojego wykonania. Zupka naprawdę wyszła wyśmienicie. Wesołych Świąt.
Dzień dobry, bardzo lubię Pana blog. Uwielbiam polskie smaki.
Czy Zurek mogę ugotować w sobotę wieczorem ? Będę robić na wędzonym zeberku, czy dodawać tez boczek ?
Jasne, ja też gotuję w sobotę 🙂 Cenie swój czas i wolę to zrobić wcześniej 🙂
Pamiętaj, żeby po ugotowaniu wystudzić w miarę szybko a potem do lodówki.
Ps. Jeżeli dodajesz śmietanę to dodaj ją podgrzewając w niedzielę.
Wesołych świąt
KUBA
Mieszkam na Śląsku i tu mnie uświadomili, ze nie dodaje się śmietany do żuru ale na obiad moim dzieciom dodaje ziemniaki, śmietanę i wychodzi zalewajka, najlepsza zupa świata , której moja slaska rodzina nie zna
Ja dodaję jeszcze wiórkowane warzywa. Denerwuje mnie bardzo nachalny marketing ale można nie skorzystać. Z czegoś ludzie zapewne muszą żyć. Śledzę Twoją stronę Panie Kuba ze względu na tatę Macieja. Także dziadka
Pozdrawiam.
Witam,
Bardzo mi miło. Prowadzenie bloga wiąże się z kosztami i to nie małymi, dlatego część postów musi być „sponsorowana”. Sam dobieram produkty i wybieram te sprawdzone najwyższej jakości.
Pozdrawiam
Kuba
Co kryje sie pod haslem wywar? Wywar z mięsa, warzyw?
Jeśli nie mam dostępu do tego koncentratu na żurek to inne powinnam dodać takiego w płynie innego?
Możesz zamówić z internetu, ten koncentrat jest rewelacyjny. Jeżeli nie chcesz czekać to zastąp innym zakwasem na żurek z dobrym składem.
Możesz też przygotować własny zakwas: https://kuron.com.pl/domowy-zakwas-na-zurek/
Żurek zawsze wydawał mi się super magicznie trudną zupą. Ten przepis poprowadził mnie do rewelacyjnego efektu. Super zupa, prosty przepis!
Dzieki!
Super, bardzo się cieszymy 🙂
Witam, o jakiej śmietance jest mowa w przepisie? Słodkiej czy kwaśnej?
O słodkiej 30%