X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDróbRóżne przepisy

Wątróbka smażona z cebulą i jabłkiem

 

 

Dzisiaj mam dla Was przepis na wątróbkę idealną, chrupiącą z zewnątrz i soczystą w środku. Dodatek cebulki i jabłka sprawa, że jest to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Trochę wytrawne i zarazem słodkawe. Po prostu pyszna wątróbka smażona 😊

 

 

Wątróbka smażona z cebulą i jabłkiem. Przepis krok po kroku

 

 

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

  • 700 g wątróbki drobiowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 średnie cebule
  • 2 spore kwaskowe jabłka
  • 100 g mąki pszennej do obtoczenia wątróbki
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Wątróbkę oczyść z błon i ewentualnych resztek żółci. Przepłucz pod bieżącą zimną wodą, osusz na sicie. Przełóż do miski z mlekiem. Dodaj przyprawy: kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Odstaw na noc do lodówki ale 3-4 godziny wystarczą. Na przykład zajmij się tym z rana a po południu zajmij się smażeniem.

 

Cebulę pokrój w pióra a jabłka w cząstki. Jeżeli jabłka kroisz zawczasu możesz je skropić sokiem z cytryny.

 

Na połowie oleju roślinnego podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula się zrumieni, przesuń ją na stronę patelni. Wsyp cząstki jabłek, podsmaż po 1-2 z obu stron, uważaj aby jabłka się nie rozpadły. Pod koniec Dopraw solą i pieprzem. Przełóż podsmażoną cebulę  z jabłkiem na talerz.

 

Oczyść patelnie ręcznikiem papierowym, rozgrzej pozostały olej roślinny. Mąkę wymieszaj z łyżeczką soli. Wątróbkę obtocz w mące z solą. Smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, około 1-2 minuty z każdej strony, aż do uzyskania ładnego rumianego koloru. Uważaj na mocno tryskający tłuszcz i skwierczące kawałki wątróbki. Ja układam szybko kilka kawałków i przykrywam patelnie pokrywką, pozostawiając odkryty fragment aby para wodna mogła uchodzić.

 

Usmażoną wątróbkę połącz z jabłkiem i cebulą, posyp majerankiem. Wymieszaj razem ale już nie smaż długo, tylko do połączenia i ewentualnego podgrzania składników.

 

Podaje z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem. Czasami w towarzystwie ogórka kiszonego lub papryki marynowanej.

 

 

Moja ulubiona „piąta ćwiartka”

 

 

Wątróbka to moja ulubiona „piąta ćwiartka”. W tym akurat przepisie sekretem jest moczenie w mleku. Sprawia, że wątróbka wytraca swój gorzkawy smak. Jest delikatna i soczysta, a smak przypraw przenika do mięsa. Oczywiście możecie dowolnie dobierać dodatki smakowe, zwłaszcza, że wiele osób nie przepada za kminkiem. Dla mnie jednak najbardziej pasują ten zestaw przypraw i od tego proponuje zacząć ale potem możecie sobie kombinować 😊

 

 

Rozprawiam się z kolejnym kulinarnym mitem

 

 

Pozwoliłem sobie także zerwać z kolejnym kulinarnym mitem. Mianowicie, że wątróbkę solimy po usmażeniu… to moim zdaniem wierutna bzdura. Po posoleniu mięsa zachodzi proces OSMOZY, czyli wyciek soków z komórek, co powoduje w jakimś stopniu utratę soczystości. Ale jeżeli wątróbkę solimy tuż przed smażeniem, w najmniejszym stopniu nie wpłynie to na twardość mięsa. Ta sama zasada jest przy przygotowaniu wołowiny o czym pisałem TUTAJ. Wiem, że niektórych może to oburzyć ale mnie nie interesuje co powtarzają ludzie i to czego uczyła mnie babcia tylko naukowe fakty i wieloletnie doświadczenie.

 

Wątróbka smażona z cebulą i jabłkiem poleca się do przygotowania. Wiem, że jest to danie bardzo klasyczne i dość proste ale właśnie takie dania często łatwo zpaprać 😉 W razie pytań jest na posterunku, piszcie komentarze.

 

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Dorota

    Wątróbka z wątróbką brzmi ciekawie. Nie ma jak chochlik w tytule 😉

    • Jakub Kuroń

      Faktycznie, nie wiem jak to się stało…chyba zmęczony wstawiałem post.

      Dzięki za czujne oko, już poprawiam 😉

Sprawdź również