Dania głównePizzaRóżne przepisy
Domowa pizza jak z najlepszej włoskiej pizzerii
Domowa pizza jak z najlepszej włoskiej pizzerii
Od dawna zastanawiałem się jak przygotować w domowych warunkach pizzę jak z najlepszej włoskiej pizzerii. W czym tkwi sekret??? Co należy zrobić aby serwować w swoim domowym zaciszu pizzę identyczną jak w profesjonalnej pizzerii??? I czy to w ogóle możliwe??? Poniżej znajdziecie odpowiedź.
Pizza z szynką dojrzewającą i rukolą
Składniki na 2 pizze:
- 600 g mąki pszennej, najlepiej typ 00 + trochę do posypania blatu
- 320 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru no. białego
Sos:
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
Dodatki:
- 250 g sera mozzarella z zalewy
- 100 g szynki dojrzewającej np. prosciutto crudo
- 2 garście rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1:
Drożdże utrzyj z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Następnie rozczyn odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aby zaczął pracować. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj pozostałe składniki: rozczyn, pozostałą wodę oliwę z oliwek oraz sól. Następnie wyrabiaj ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie. Ciasto przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Krok 2:
Następnie kamień do pizzy włóż do zimnego piekarnika i rozgrzej go 230°C z funkcją termoobiegu. Kamień nagrzewa się około 30 minut. Jeśli nie macie termoobiegu włączcie pieczenie góra i dół i dajcie maksymalną temperaturę.
Krok 3:
Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze raz, następnie podziel na 2 równe części. Każdą część rozciągnij na kształt koła średnicy 30-35 cm, można to zrobić ręcznie lub za pomocą wałka. Do wykonania pizzy użyliśmy stolnicy również wykonanej z granitu. Dzięki temu, że jest wykonana właśnie z granitu jest zimna, ale doskonale wyrabia się na niej ciasto.
Krok 4:
W niewielkim rondelku rozgrzej oliwę, następnie lekko podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i oregano. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Na koniec zmiksuj sos blenderem. Spody posmaruj sosem pozostawiając czyste brzegi. Następnie posyp po całej powierzchni porwanym serem mozzarella.
Krok 5:
Pizzę piecz 5-8 minut, aż rant ciasta mocno się zarumieni. Po wyjęciu z pieca połóż plasterki szynki dojrzewającej, połówki pomidorków, posyp liśćmi rukoli.
Kluczowy element
Niezwykle istotny w przygotowywaniu pizzy jest oczywiście dobry przepis na ciasto i sos. Nie mniej istotne są dobre jakości składniki i bardzo wiele osób tym właśnie kwestiom poświęca całą swoją uwagę. „Mam dobry przepis i składniki, to wyjdzie dobra pizza”. Otóż nie koniecznie. Bardzo istotnym, być może kluczowym elementem jest temperatura i sposób pieczenia.
Najlepszy efekt
Standardowy piekarnik rozgrzewa się najczęściej do około 230°C. Natomiast standardowe piece do pizzy rozgrzewają się do 350°C, a szamotowe do pizzy neapolitańskiej do 480°C. Tak wysokie temperatury wynikają z tego, że pizzę powinno się piec bardzo szybko, góra kilka minut. Dłuższe pieczenia w niższej temperaturze wysusza ciasto i pozbawia składniki smaku. Co zatem zrobić aby uzyskać jak najlepszy efekt przy użyciu domowego piekarnika??
Rozwiązanie idealne
Po wielu próbach, testach mniej lub bardziej udanych znalazłem rozwiązanie idealne. Kamień do pizzy wykonany z granitu. Jak to możliwe, że tak prosty patent robi taką różnicę? Otóż granit, jeszcze lepiej niż szamot akumuluje ciepło, a podczas wypieku znakomicie i równomiernie je oddaje. Dzięki temu ciasto wychodzi wręcz rewelacyjne. Oprócz tego cały proces pieczenia ulega skróceniu do jedynie 5-8 minut.
Efekt jak z włoskiej pizzerii
Sposób jest rewelacyjnie prosty. Spód pizzy z ulubionymi składnikami kładziemy bezpośrednio na rozgrzanym do maksymalnej temperatury kamieniu i zamykamy drzwiczki, również rozgrzanego na maksa piekarnika. Dzięki temu ciasto dostaje od razu termicznego „kopa”, czas pieczenia się skraca a spód wychodzi chrupiący. Otrzymujemy efekt jak z włoskiej pizzerii. W zestawie oprócz kamienia otrzymujemy drewnianą łopatkę do pizzy. Dzięki niej bez wątpienia z łatwością położymy placek na kamieniu i wyjmiemy upieczony z piekarnika, bez zagrożenia poparzeniem.
Łatwość użytkowania
Dodatkowo istotne granit jest higieniczny, bez porów których mogą gromadzić się resztki i rozwijać bakterie. Łatwo go doczyścić ponieważ jest wypolerowany, dzięki temu ma gładką powierzchnię. Jest bardzo odporny na pęknięcia.
Jeżeli zastanawiacie się gdzie możne kupić ten cudowny kamień to podrzucam Wam link do sklepu TUTAJ. Polecam go każdemu miłośnikowi włoskiej kuchni. Jeżeli granitowa stolnica również przypadła Wam do gustu znajdziecie ją TUTAJ.
Dodatkowo wraz marką Artigiano przygotowaliśmy dla Was kod rabatowy JKuron upoważniający do 10% zniżki na kamienie do pizzy!!!
Przepis na pizzę jak z najlepszej włoskiej pizzerii już macie, link do sklepu również. Czas zacząć kuchenne zmagania 😊
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze. Trzymam rękę na pulsie i odpowiem na wszystkie niezwłocznie.
Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i dołącz do mojej Grupy na FB!
Moja najlepsza pizza w życiu .Prze nigdy nie jadłam lepszej .Polecam przepis
Pizza jest przepyszna!!!! Polecam z całego serca. Kolejnego dnia smakuje nawet lepiej niż zaraz po zrobieniu. ❤️
Super. Bardzo mi miło, dzięki za komentarz
Wspaniały przepis, dodałam tylko trochę więcej mąki.
Przepis jest na dwie pizze, rozumiem, że pieczemy jedna po drugiej?
Tak najlepiej piec pizze jedną po drugiej chyba że masz super sprawny piekarnik i ogarnie dwie pizze na raz to jak najbardziej możesz tak zrobić.
Robię wszystko krok po kroku a z ciasta przy wyrabianiu wychodzi jedynie kamień który kończy w koszu już 3 raz
piecz 20 minut dłużej.
Najlepsza, najsmaczniejsza, z tego przepisu zawsze wychodzi idealna!!!
GE NIAL NE ciasto
Czy zamiast świeżych drożdży mogę użyć suchych?
Tak, można
Wspaniały przepis!
Czy to dobrze, że w zaczynie zrobiły mi się kluski z mąki?
Raczej nie, zaczyn powinien być dobrze wymieszany.
Jak zrobić zaczyn, żeby nie było klusek z mąki?
Trzeba dobrze rozmieszać lub utrzeć w rękach.
W zaczynie możesz również zrezygnować z dodawania mąki.
Rozmieszaj najpierw mąkę w paru łyżkach wody na gładką masę a następnie dolewaj więcej wody i mieszaj.
Świetny przepis
Polecam wszystkim!!!
Pizza wychodzi idealna
Witam.
Planuję w weekend zrobić pizzę z Pana przepisu
Czytając komentarze jestem nastawiona pozytywnie mam nadzieję, że mi wyjdzie
Mam tylko jedno pytanko woda do drożdży ma być ciepłe, ale czy do ciasta również?
Do ciasta również.
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie
Kuba genialny przepis jak wszystkie inne Twoje przepisy! Polecam a rukolą robi robotę!
Po takiej ilosci drozdzy to tylko brzuch moze rozbolec. Prosze wybaczyc brak polskich znakow.
A ja tak lubię i mnie brzuch nie boli. Dodatkowo używam polskich znaków.
Stosuję Pana przepis z lekkimi zmianami – ciasto potem idzie na kilka godzin do lodówki 🙂
I zamiast kamienia jest taki specjalny piecyk do pizzy – szybciej się nagrzewa i piecze pizzę.
Ale tak, to wszystko wychodzi doskonałe. Już nie zamawiam pizzy.
Tylko jedno pytanie – mozzarella w kulce, czy w bloku, tarta tarką? 🙂
Bardzo mi miło. Mozzarelle wybierz jaką chcesz ja wolę tą świeża w kulce, ale z takiej z bloku też wyjdzie pyszna.
Wspaniały przepis polecam bardzo.
Genialna pizza. Lepsza niż z w włoskich restauracji
Pizza wyszła wspaniała!
Przepis jak dotąd najlepszy z testowanych
Jak piec pizzę w piekarniku domowym? Bez kamienia? Góra dół? A może najpierw dół, a na koniec góra?
Najlepiej termoobiegi pizza najbliżej górnej grzałki
Niestety nie. Jak najniżej w piekarniku. Grzanie góra/dół na maxa bez termoobiegu. Wtedy ciasto jest gotowe, a góra nie spalona. Sprawdzone osobiście.
Każdy ma inny piekarnik. U mnie sprawdza się moja metoda opisana w przepisie.
Kamień do pizzy -w castoramie za 14 PLN płytka chodnikowa granitowa 30x30x2 (z jednej strony jest polerowana)
Stolnica – też w casto 23zł 40x40x2
Mam używam zdaja egzamin
Czy na kamieniu kordierytowym piec tyle samo?
Tak.
Hmmm…365 ml wody?
Na 600 g mąki…
Wszystkie komentarze pozytywne i bez wątpliwości że być może wody jest zbyt wiele.. Ja też z pełnym zaufaniem bazując na renomie autora…..no ale…..
Ciasto oczywiście pięknie wyrasta 25g drożdży robi swoje….ale żeby uformować pizzę musiałam dosypać prawie całą resztę opakowania mąki wyrabiać….I znów…
Czy ktoś też tak miał?
To mój sprawdzony przepis i zawsze się udaje. Nie wiem dlaczego Twoja pizza nie wyszła.
Najlepsza pizza z internetu jaką jadłam
Genialny przepis!
W przepisie jest 320 ml wody łącznie do zaczynu i potem do ciasta. Do zaczynu dajemy 80 ml i potem do ciasta 240 ml
Najlepsze ciasto na pizze jakie kiedykolwiek próbowałam! Od ponad roku robię domową pizzę tylko z tego przepisu! Domowni y uwielbiają, a goscie są zachwyceni, mówią, że w żadnej pizzerii takiej nie jedli . Dziekuję i naprawdę polecam!!!
Witam, jak przenosi Pan pizzę ze stolnicy na gorący kamień w piekarniku
Mam taką specjalną łopatkę jak w pizzerii.
Ciasto wyszło idealne!
Ta pizza to prawdzie petarda! Szkoda, że nie można wklejać zdjęć!
Robiłam już dwa razy, przepis super. Wszyscy są zachwyceni.
Czy ciasto można przechowywać? Jeśli tak to w lodowce czy raczej w temp. pokojowej?
Śmiało możesz je kilka dni przechowywać w lodówce.
kamień do pizzy warto umieścić najwyżej i wypiekać przy uruchomionej grzałce – dzięki czemu pizza będzie spieczona od góry
Ja mam piekarnik z grillem więc jak za wysoko umieszczę to pizza się spali.
Robiłam pierwszy raz według przepisu Jakuba. Trochę się załamałam bo nie wiedziałam czego się spodziewać. Byłam jednak miło zaskoczona bo ciasto jest super mięciutkie i fajnie się piecze ❣️
Uwielbiam pizze a szczególnie te najprostszą na grubym chrupiącym cieśnie. Jeszcze samemu nigdy nie robiłem a widzę że warto zacząć. Dodam od siebie ciekawostkę i pizzy a mianowicie większość osób źle przelicza jaką się najbardziej opłaca kupić czy robić im większa tym zawsze wychodzi znacznie taniej. Czy taką własną można też zamrozić na później – no i czy surową czy już podpieczoną?
Robiłem już inne pizze w domu, ale po wyprobowaniu tego przepisu na pewno go nie zmienie! Pizza wyszła po prostu idealna. Lepsza niż w niejednej pizzeri. Polecam każdemu.
Idealny przepis na ekspresową pizzę! … nawet o 4 nad ranem pizza wychodzi przepyszota . Dziś piekłam ją już nasty raz i polecam przepis każdemu .
Najlepsza pizza jaką zrobiłam i jaką jadłam, świetny przepis!
Czy kupon zniżkowy na kamienie miał określoną datę ważności? Niestety nie działa…
Tak, kupon już nie jest ważny. Ale zachęcam cie do odezwania wie do firmy Arigiano może otrzymasz nowy kod.
Dzień dobry, jeżeli nie mam kamienia do pizzy i chcialbym zrobic ją na blaszce to czy temperatura i czas pieczenia jest taki sam ?
piecz 10 – 15 minut w maksymalnej temperaturze, ale obserwuj bo każdy piekarnik jest inny.
Od lat szukałam dobrego przepisu na pizzę. Myślałam, że znalazłam. A jednak się pomyliłam. Najlepsze ciasto na pizzę robiłam dzisiaj z Pana przepisu. Mięciutkie, delikatne. Od dziś numer jeden w mojej kuchni
Wspaniałe ciasto najlepsze jakie jadłam. Mam pytanie czy z niego można upiec np bułki albo chleb? Pozdrawiam
Cześć, to nie do końca jest takie ciasto jak na chleb czy bułki. Możesz z niego upiec np. focaccie. N bułki mam inny przepis: https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/dania-glowne/burger-w-domowej-bulce/
Pizza super tylko mam pytanie jak wygląda proporcja składników do zrobienia ciasta na jedną pizze czy wszystkie składniki pomniejszyć o połowę czy przykładowo rozczyn zrobić z takich gramatur jak podane a resztę potrzebna do wyrobienia zmniejszyć o pół?
Hej,
Mniej więcej wszystko na pół, jak poniżej:
300 g mąki pszennej, najlepiej typ 00 + trochę do posypania blatu
180 ml ciepłej wody
13 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczka soli
0,5 łyżeczka cukru
Dziękuję za tak wspaniały przepis na pizzę.
Super przepis na pizzę! Jutro z mężem mamy zamiar taką zrobić. Już mu powiedziałam, że ma kupić odpowiednie składniki i perełkę do popicia. Ale będzie wyżerka
Witam, przepis świetny wielu znajomym go przesyłam z lekką przeróbką. Kiedyś zabrakło mi zwykłej mąki i postanowiłem użyć mąki krupczatki. Przypadkowy ekperyment okazał się strzałem w 10. Wszyscy są zachwyceni i przy próbie ze zwykłą mówią że krupczatka to hit
O dobrze wiedzieć, dzięki za komentarz napewno komuś się przyda!
Witam,
Mąka 00 i kamień do pizzy są dość egzotyczne jak na moje miejsce zamieszkania więc użyłem uniwersalnej pszennej typ 550 i formy ceramicznej. Dodatkowo jak to mam w zwyczaju podlałem oliwą Z OLIWEK formę. I wyszło bardzo dobrze.
Pozdrawiam
Bruno,
Bardzo fajnie, że kombinujesz i przede wszystkim wyszło smacznie 🙂
Pamiętaj, że zarówno kamień jak i mąkę można zamówić przez internet 🙂
Pozdrawiam
Kolejny przepis rewelacja , ciasto do pizzy idealne , takie jak powinno być . Robiłam w wersji cienkiej i grubej i obydwa tak samo smaczne
Miód na moje serce 🙂
Dziękuję bardzo za komentarz.
Trzymaj się!!!
Jak dlugo nalezy grzac kamien w piekarniku zanim wrzucimy pizze? Czytalam ze dobre pol godz/godz to prawda?
Hej, dobrze słyszałaś. Kamień nagrzewa się około 30 minut.
Pozdrawiam 🙂
Panie Jakubie, „oliwa z oliwek,” litości 😀
Co Ci się w oliwie z oliwek nie podoba?
Oliwa może być tylko z oliwek. Wszystko inne to oleje. Więc oliwa z oliwek to tak jak masło maślane.
A gdzie mogę kupić mąkę 00
Pozdrawiam
W każdym większym sklepie typu Carrefour, Auchan, Tesco.
Dziękuję serdecznie za odpowiedź 🙂
Miałam dylemat już dawno, który kupić ale dzięki Panu już wiem 🙂
Pozdrawiam
Czy sama pizzę również piec w 230 stopniach z termoobiegiem?
Tak jest 🙂
Dzień dobry!
Pizzę można również piec na kamieniu szamotowym,czy testował Pan ten kamień?
Testowałem ale granit bardziej się sprawdza. Lepiej akumuluje ciepło i się nie kruszy w odróżnieniu od kamienia szamotowego.
Pozdrawiam 🙂
A czy pizze mozna upiec na zwykłej blaszce i jako czas pieczenia i temperatura
Oczywiście, że można. Maksymalna temperatura z termoobiegiem, a czas zależy od piekarnika. Zazwyczaj jest to około 12-15 minut.