Domowa pizza jak z najlepszej włoskiej pizzerii
Pizza z szynką dojrzewającą i rukolą
Składniki na 2 pizze:
- 600 g mąki pszennej, najlepiej typ 00 + trochę do posypania blatu
- 365 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Sos:
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
Dodatki:
- 250 g sera mozzarella z zalewy
- 100 g szynki dojrzewającej, ja użyłem prosciutto crudo
- 2 garście rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
Przygotowanie:
Drożdże utrzyj z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Rozczyn odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce aby zaczął pracować. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj pozostałe składniki: rozczyn, pozostałą wodę oliwę z oliwek oraz sól. Następnie wyrabiaj ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie. Ciasto przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Kamień do pizzy włóż do zimnego piekarnika i rozgrzej go 230°C z funkcją termoobiegu. Kamień nagrzewa się około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze raz, podziel na 2 równe części. Każdą część rozciągnij na kształt koła średnicy 30-35 cm, można to zrobić ręcznie lub za pomocą wałka. Do wykonania pizzy użyliśmy stolnicy również wykonanej z granitu. Dzięki temu, że jest wykonana właśnie z granitu jest zimna i doskonale wyrabia się na niej ciasto.
W niewielkim rondelku rozgrzej oliwę, lekko podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i oregano. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Na koniec zmiksuj sos blenderem. Spody posmaruj sosem pozostawiając czyste brzegi. Posyp po całej powierzchni porwanym serem mozzarella.
Pizzę piecz 5-8 minut, aż rant ciasta mocno się zarumieni. Po wyjęciu z pieca połóż plasterki szynki dojrzewającej, połówki pomidorków, posyp liśćmi rukoli.
Od dawna zastanawiałem się jak przygotować w domowych warunkach pizzę jak z najlepszej włoskiej pizzerii. W czym tkwi sekret??? Co należy zrobić aby serwować w swoim domowym zaciszu pizzę identyczną jak w profesjonalnej pizzerii??? I czy to w ogóle możliwe??? Poniżej znajdziecie odpowiedź.
Kluczowy element
Niezwykle istotny w przygotowywaniu pizzy jest oczywiście dobry przepis na ciasto i sos. Nie mniej istotne są dobre jakości składniki i bardzo wiele osób tym właśnie kwestiom poświęca całą swoją uwagę. „Mam dobry przepis i składniki, to wyjdzie dobra pizza”. Otóż nie koniecznie. Bardzo istotnym, być może kluczowym elementem jest temperatura i sposób pieczenia.
Najlepszy efekt
Standardowy piekarnik rozgrzewa się najczęściej do około 230°C. Natomiast standardowe piece do pizzy rozgrzewają się do 350°C, a szamotowe do pizzy neapolitańskiej do 480°C. Tak wysokie temperatury wynikają z tego, że pizzę powinno się piec bardzo szybko, górka kilka minut. Dłuższe pieczenia w niższej temperaturze wysusza ciasto i pozbawia składniki smaku. Co zatem zrobić aby uzyskać jak najlepszy efekt przy użyciu domowego piekarnika???
Rozwiązanie idealne
Po wielu próbach, testach mniej lub bardziej udanych znalazłem rozwiązanie idealne. Kamień do pizzy wykonany z granitu. Jak to możliwe, że tak prosty patent robi taką różnicę? Otóż granit, jeszcze lepiej niż szamot akumuluje ciepło, a podczas wypieku znakomicie i równomiernie je oddaje. Dzięki temu ciasto wychodzi wręcz rewelacyjne. Oprócz tego cały proces pieczenia ulega skróceniu do jedynie 5-8 minut.
Efekt jak z włoskiej pizzerii
Sposób jest rewelacyjnie prosty. Spód pizzy z ulubionymi składnikami kładziemy bezpośrednio na rozgrzanym do maksymalnej temperatury kamieniu i zamykamy drzwiczki, również rozgrzanego na maksa piekarnika. Dzięki temu ciasto dostaje od razu termicznego „kopa”, czas pieczenia się skraca a spód wychodzi chrupiący. Otrzymujemy efekt jak z włoskiej pizzerii. W zestawie oprócz kamienia otrzymujemy drewnianą łopatkę do pizzy. Dzięki niej z łatwością położymy placek na kamieniu i wyjmiemy upieczony z piekarnika, bez zagrożenia poparzeniem.
Łatwość użytkowania
Dodatkowo istotne granit jest higieniczny, bez porów których mogą gromadzić się resztki i rozwijać bakterie. Łatwo go doczyścić ponieważ jest wypolerowany, dzięki temu ma gładką powierzchnię. Jest bardzo odporny na pęknięcia.
Jeżeli zastanawiacie się gdzie możne kupić ten cudowny kamień to podrzucam Wam link do sklepu TUTAJ. Polecam go każdemu miłośnikowi włoskiej kuchni. Jeżeli granitowa stolnica również przypadła Wam do gustu znajdziecie ją TUTAJ.
Dodatkowo wraz marką Artigiano przygotowaliśmy dla Was kod rabatowy JKuron upoważniający do 10% zniżki na kamienie do pizzy!!!
Przepis na pizzę jak z najlepszej włoskiej pizzerii już macie, link do sklepu również. Czas zacząć kuchenne zmagania 😊
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze. Trzymam rękę na pulsie i odpowiem na wszystkie niezwłocznie.
SMACZNEGO!!!
Od lat szukałam dobrego przepisu na pizzę. Myślałam, że znalazłam. A jednak się pomyliłam. Najlepsze ciasto na pizzę robiłam dzisiaj z Pana przepisu. Mięciutkie, delikatne. Od dziś numer jeden w mojej kuchni
Wspaniałe ciasto najlepsze jakie jadłam. Mam pytanie czy z niego można upiec np bułki albo chleb? Pozdrawiam
Cześć, to nie do końca jest takie ciasto jak na chleb czy bułki. Możesz z niego upiec np. focaccie. N bułki mam inny przepis: https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/dania-glowne/burger-w-domowej-bulce/
Pizza super tylko mam pytanie jak wygląda proporcja składników do zrobienia ciasta na jedną pizze czy wszystkie składniki pomniejszyć o połowę czy przykładowo rozczyn zrobić z takich gramatur jak podane a resztę potrzebna do wyrobienia zmniejszyć o pół?
Hej,
Mniej więcej wszystko na pół, jak poniżej:
300 g mąki pszennej, najlepiej typ 00 + trochę do posypania blatu
180 ml ciepłej wody
13 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczka soli
0,5 łyżeczka cukru
Super przepis na pizzę! Jutro z mężem mamy zamiar taką zrobić. Już mu powiedziałam, że ma kupić odpowiednie składniki i perełkę do popicia. Ale będzie wyżerka
Witam, przepis świetny wielu znajomym go przesyłam z lekką przeróbką. Kiedyś zabrakło mi zwykłej mąki i postanowiłem użyć mąki krupczatki. Przypadkowy ekperyment okazał się strzałem w 10. Wszyscy są zachwyceni i przy próbie ze zwykłą mówią że krupczatka to hit
O dobrze wiedzieć, dzięki za komentarz napewno komuś się przyda!
Witam,
Mąka 00 i kamień do pizzy są dość egzotyczne jak na moje miejsce zamieszkania więc użyłem uniwersalnej pszennej typ 550 i formy ceramicznej. Dodatkowo jak to mam w zwyczaju podlałem oliwą Z OLIWEK formę. I wyszło bardzo dobrze.
Pozdrawiam
Bruno,
Bardzo fajnie, że kombinujesz i przede wszystkim wyszło smacznie 🙂
Pamiętaj, że zarówno kamień jak i mąkę można zamówić przez internet 🙂
Pozdrawiam
Kolejny przepis rewelacja , ciasto do pizzy idealne , takie jak powinno być . Robiłam w wersji cienkiej i grubej i obydwa tak samo smaczne
Miód na moje serce 🙂
Dziękuję bardzo za komentarz.
Trzymaj się!!!
Jak dlugo nalezy grzac kamien w piekarniku zanim wrzucimy pizze? Czytalam ze dobre pol godz/godz to prawda?
Hej, dobrze słyszałaś. Kamień nagrzewa się około 30 minut.
Pozdrawiam 🙂
Panie Jakubie, „oliwa z oliwek,” litości 😀
Co Ci się w oliwie z oliwek nie podoba?
Oliwa może być tylko z oliwek. Wszystko inne to oleje. Więc oliwa z oliwek to tak jak masło maślane.
A gdzie mogę kupić mąkę 00
Pozdrawiam
W każdym większym sklepie typu Carrefour, Auchan, Tesco.
Dziękuję serdecznie za odpowiedź 🙂
Miałam dylemat już dawno, który kupić ale dzięki Panu już wiem 🙂
Pozdrawiam
Czy sama pizzę również piec w 230 stopniach z termoobiegiem?
Tak jest 🙂
Dzień dobry!
Pizzę można również piec na kamieniu szamotowym,czy testował Pan ten kamień?
Testowałem ale granit bardziej się sprawdza. Lepiej akumuluje ciepło i się nie kruszy w odróżnieniu od kamienia szamotowego.
Pozdrawiam 🙂
A czy pizze mozna upiec na zwykłej blaszce i jako czas pieczenia i temperatura
Oczywiście, że można. Maksymalna temperatura z termoobiegiem, a czas zależy od piekarnika. Zazwyczaj jest to około 12-15 minut.