menu

Domowy zakwas na żurek

Za pasem Wielkanoc czas przygotować domowy zakwas na żurek.

 

Święta Bożego narodzenia czy Wielkanoc to specjalny rodzinny czas. Dlatego staramy się przygotować dania tradycyjne i włożyć w nie jak najwięcej serca. Sami pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę czy nastawiamy domowy zakwas na żurek. O tym ostatnim jest dzisiejszy przepis krok po kroku.

 

Tak jak barszcz Bożonarodzeniowy zyskuję duszę  dzięki zakwasowi buraczanemu, tak nie wyobrażam sobie żuru Wielkanocnego bez żytniego zakwasu. Obowiązkowo dodaje mąkę żytnią typ 2000 to znaczy z pełnego przemiału, można użyć mąkę żytnią typ 720 ma drobniejszą fakturę ale tu już musicie zdecydować sami. Warto wybrać mąkę z dobrego źródła, ja skorzystałem z mąki „Swoja mąka”. Podobno jest to młyn z 700 letnią historią i mieli ziarno z okolicznych małopolskich miejscowości (Czaple Wielkie, Przesławice, Jaksice, Celiny, Biskupice, Szczepanowice, Wielki Dół itd.)

 

Nie zapomnijcie dodatku świeżego czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego oraz szczypty soli. Jak dojdziecie w tym procesie do wprawy można zacząć eksperymentować. Dobrym pomysłem jest ukisić z resztą składników kilka suszonych grzybów lub nasypać odrobinę czarnuszki.

 

Tak przygotowany zakwas na żurek Wielkanocny  to gwarancja sukcesu, nie zapomnijcie o dobrej białej kiełbasie do zupy . Możecie skorzystać z mojego przepisu.  DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA

 

Domowy zakwas na żurek

 

Składniki:

  • 3-4 łyżki mąki żytniej, najlepiej typ 2000 (grubo mielona)
  • 5 nieobranych ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki soli
  • 500 ml zimnej wody
  • Ew. kilka suszonych grzybów np. prawdziwków lub podgrzybków

 

Do wyparzonego, osuszonego słoika wsyp mąkę żytnią typ 2000, czyli z pełnego przemiału.

 

Następnie dodaj resztę składników: czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Ewentualnie dodaj kilka suszonych grzybów, zakwas nabierze niepowtarzalnego leśnego aromatu.

 

Całość zalej wodą, przykryj gazą lub bawełnianą ściereczką. Odstaw w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej na 4-5 dni, aż pojawi się kwaśny zapach oraz smak oczywiście. Można od razu wlać go do zupy lub przechowywać przez 2 tygodnie w zamkniętym słoju w lodówce.

Oto mój przepis na ŻUREK KURONIÓW 

 

4 odpowiedzi na “Domowy zakwas na żurek”

  1. Olga napisał(a):

    Witam Pana.
    Bardzo dziękuję za kapitalny przepis na zakwas na żurek. Zrobiłam wg przepisu Pana. SUPER EKSTRA. Jest Pan GENIUSZEM.
    Z OKAZJI ŚWIĄT WIELKANOCNYCH SMACZNEGO JAJKA ORAZ BŁOGOSŁAWEŃSTWA BOŻEGO. OLG

  2. Olga Górczak napisał(a):

    Witam Pana bardzo serdecznie.
    Ugotowałam żurek na zakwasie Pana przepisu i żur również . Dzieci ,wnuczęta , mąż oraz zięć i córka doświadczyli ,ze nie jedli jeszcze nigdy tak pysznego żuru. Bardzo serdecznie dziękuję w moim i wszystkich WIELKANOCNYCH gości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję