X

Czego szukasz?

Przepis
WielkanocWieprzowina

Domowa biała kiełbasa

Jak myślicie o Wielkanocy to jakie danie przychodzi Wam pierwsze do głowy? Pewnie jajka faszerowane? Mi Wielkanoc kulinarnie kojarzy się z żurkiem, a jak żurek to musi być domowa biała kiełbasa. Poniżej dokładny przepis przygotowania tego przysmaku. 

Domowa biała kiełbasa

Składniki:

  • 3 kg karkówki wieprzowej
  • 2 kg  surowego boczku wieprzowego
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 20 g majeranku
  • 1 główka czosnku, około 10 ząbków
  • 400 ml bardzo zimnej wody lub np. wywaru mięsnego
  • 8-9 m jelit wieprzowych

Przygotowanie:

Krok 1:

Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Następnie boczek zmiel na drobnych oczkach, natomiast karkówkę na grubych.  Przełóż do dużej miski, dopraw solą, czarnym pieprzem, majerankiem roztartym w rękach,  czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na koniec wlej wodę lub wywar.

Krok 2:

Wyrabiaj dłońmi 10-15 minut, zagniatając i przeciskając masę przez palce. Farsz pozostaw w lodówce na noc, aby smaki się przeniknęły.

Krok 3:

Namocz jelita w zimnej wodzie przez 2 godziny, następnie warto je jeszcze przepłukać. Do maszynki dokręć końcówkę masarską na którą nałóż namoczone jelita. Napełniaj powoli, niezbyt pełno aby kiełbaski nie popękały, zakręcając pętka.

Krok 4:

Tak przygotowaną kiełbasę można przechowywać przez 3-4 dni w lodówce lub np. zamrozić w odpowiednich porcjach.

Krok 5:

Białą kiełbasę aby wydłużyć jej trwałość można sparzyć. Włóż ją do „mrygającej” wody na około 20 minut z liściem laurowym i zielem angielskim, trzymaj na małym ogniu (nie gotuj). Tak sparzona kiełbasa nie może być surowa w środku. Wystudź i przechowuj w lodówce lub np. zamroź.

Porada: Aby kiełbasa podczas parzenia nie pękała, nakłuj każde pętko w kilku miejscach wykałaczką.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram

Więcej pysznych pomysłów na wielkanocne przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Czy „drobne oczka” to sitko do pasztetu, czy sitko o średnich oczkach?
    Pozdrawiam

  2. Zrobiłem próbną partię z łopatki i szynki (3:1). Smak super ale wyszła krucha, taka mało spoista. Dlaczego?

  3. Pyszna kiełbaska, robiłam pierwszy raz. Już nigdy więcej nie kupię w sklepie.
    Bardzo dziękuję za przepis.

Sprawdź również