X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaWielkanoc

Babka marmurkowa

Składniki

  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 375 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g kakao

Sposób przyrządzania

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 °C. Ubij masło z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę, następnie dodawaj pojedynczo jajka cały czas mieszając. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj porcjami do powstałej masy nie przerywając mieszania. Na koniec wlej mleko. Wymieszaj. Formę z tuleją o średnicy ok 25 cm wysmaruj masłem. Wlej do foremki połowę ciasta. Do pozostałej części dodaj kakao i wymieszaj dokładnie. Tak powstałą  masę przełóż do formy z pozostałym ciastem. Przemieszaj spiralnie obie warstwy ciasta tak, aby kolory delikatnie się ze sobą połączyły. Piecz 60-70 minut. Babę podawaj polaną Lukrem lub posypaną cukrem pudrem

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. agataow

    piekłam ją w keksowce silikonowej i mi pękła nie wiem czy coś źle zrobiłam czy po prostu jak rosła i rozepchała keksówkę to dlatego pękła?

    • Jakub Kuroń

      Niestety tak bywa z formami silikonowymi, dlatego przestałem praktycznie z nich korzystać.
      Wolę tradycyjne formy, zwłaszcza, że ta babka sporo rośnie, w formie idzie do góry, w silikonowej formie i w górę i na boki.

      • agataow

        jedyny plus że silikonowej nigdy nie smaruje dodatkowo niczym i nie trzeba wykładać papierem ale cos za coś….

        ale w smaku przepyszna dziekuje i Wesołych świąt!

      • Jakub Kuroń

        Ze smarowaniem racja.
        Pozdrawiam i Wesołych Świąt Życzymy 🙂

  2. Babka marmurkowa

    Czy mozna ta babke piec z termoobiegiem. Nie moge tej funkcji wylaczyc w moim piekarniku.

    • Jakub Kuroń

      Można, ale zmniejsz temperaturę o 20 stopni celcjusza.

      • Ela

        Dziekuje bardzo za odpowiedz

Sprawdź również