menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wodę zagotuj i wrzuć do niej wędzonkę oraz kiełbasę. Zaparzaj, nie dopuszczając do wrzenia, około 30 minut. Mięso i kiełbasę wyjmij i ostudź. Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotuj kilkanaście minut do miękkości ziemniaków. Wędzonkę pokrój w kostkę, kiełbasę w plasterki wrzuć razem na rozgrzaną patelnię. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę, kiedy się lekko zrumieni wrzuć posiekany czosnek i przyprawy. Zawartość patelni dodaj do wywaru, dopraw chrzanem, solą i pieprzem. Na koniec wlej dobrze wymieszany zakwas, śmietanę i zagotuj. Udekoruj jajkiem na twardo.

ocena:

Żur Kuroniów

składniki

500 ml zakwasu na żur (gotowy lub własnej roboty)
1,5 l wywaru lub wody
2-3 cebule
500 g ziemniaków
300 g kiełbasy (najlepiej białej)
250 g boczku wędzonego
125 ml śmietany
2 łyżki oleju
1-2 łyżki chrzanu (świeżo utartego lub ze słoika)
2-3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
1 łyżka majeranku
4 ząbki czosnku
sól
4 ugotowane na twardo jajka.

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wodę zagotuj i wrzuć do niej wędzonkę oraz kiełbasę. Zaparzaj, nie dopuszczając do wrzenia, około 30 minut. Mięso i kiełbasę wyjmij i ostudź. Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotuj kilkanaście minut do miękkości ziemniaków. Wędzonkę pokrój w kostkę, kiełbasę w plasterki wrzuć razem na rozgrzaną patelnię. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę, kiedy się lekko zrumieni wrzuć posiekany czosnek i przyprawy. Zawartość patelni dodaj do wywaru, dopraw chrzanem, solą i pieprzem. Na koniec wlej dobrze wymieszany zakwas, śmietanę i zagotuj. Udekoruj jajkiem na twardo.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję