poziom skomplikowania:
Najlepiej do Wielkanocnego żurku przygotować domową białą kiełbasę oraz żytni zakwas własnej roboty.
Wodę zagotuj i wrzuć do niej wędzonkę oraz kiełbasę. Zaparzaj, nie dopuszczając do wrzenia, około 20-30 minut. Mięso i kiełbasę wyjmij, ostudź.
Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotuj kilkanaście minut do miękkości ziemniaków.
Wędzonkę pokrój w kostkę, kiełbasę w plasterki wrzuć razem na rozgrzany olej. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę, kiedy się lekko zrumieni wrzuć posiekany czosnek i majeranek.
Zawartość patelni dodaj do wywaru, dopraw chrzanem, solą i pieprzem. Na koniec wlej dobrze wymieszany zakwas, śmietanę. Doprowadź do lekkiego „mrugania” . Udekoruj jajkiem na twardo.
Żurek Kuroniów
składniki
poziom skomplikowania:
Najlepiej do Wielkanocnego żurku przygotować domową białą kiełbasę oraz żytni zakwas własnej roboty.
Wodę zagotuj i wrzuć do niej wędzonkę oraz kiełbasę. Zaparzaj, nie dopuszczając do wrzenia, około 20-30 minut. Mięso i kiełbasę wyjmij, ostudź.
Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotuj kilkanaście minut do miękkości ziemniaków.
Wędzonkę pokrój w kostkę, kiełbasę w plasterki wrzuć razem na rozgrzany olej. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę, kiedy się lekko zrumieni wrzuć posiekany czosnek i majeranek.
Zawartość patelni dodaj do wywaru, dopraw chrzanem, solą i pieprzem. Na koniec wlej dobrze wymieszany zakwas, śmietanę. Doprowadź do lekkiego „mrugania” . Udekoruj jajkiem na twardo.