menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najlepiej do Wielkanocnego żurku przygotować domową białą kiełbasę oraz żytni zakwas własnej roboty.

 

Wodę zagotuj i wrzuć do niej wędzonkę oraz kiełbasę. Zaparzaj, nie dopuszczając do wrzenia, około 20-30 minut. Mięso i kiełbasę wyjmij, ostudź.

 

Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotuj kilkanaście minut do miękkości ziemniaków.

 

Wędzonkę pokrój w kostkę, kiełbasę w plasterki wrzuć razem na rozgrzany olej. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę, kiedy się lekko zrumieni wrzuć posiekany czosnek i majeranek.

 

 Zawartość patelni dodaj do wywaru, dopraw chrzanem, solą i pieprzem. Na koniec wlej dobrze wymieszany zakwas, śmietanę. Doprowadź do lekkiego „mrugania” . Udekoruj jajkiem na twardo.

 

ocena:

Żurek Kuroniów

składniki

  • 1,5 l wywaru lub wody
  • 300 g kiełbasy (najlepiej białej)
  • 250 g boczku wędzonego
  • 500 g ziemniaków
  • 2-3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 nieduże cebule
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki chrzanu (świeżo utartego lub ze słoika)
  • 500 ml zakwasu na żur (gotowy lub własnej roboty)
  • 125 ml śmietany 30%
  • sól
  • 4 ugotowane na twardo jajka

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najlepiej do Wielkanocnego żurku przygotować domową białą kiełbasę oraz żytni zakwas własnej roboty.

 

Wodę zagotuj i wrzuć do niej wędzonkę oraz kiełbasę. Zaparzaj, nie dopuszczając do wrzenia, około 20-30 minut. Mięso i kiełbasę wyjmij, ostudź.

 

Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotuj kilkanaście minut do miękkości ziemniaków.

 

Wędzonkę pokrój w kostkę, kiełbasę w plasterki wrzuć razem na rozgrzany olej. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę, kiedy się lekko zrumieni wrzuć posiekany czosnek i majeranek.

 

 Zawartość patelni dodaj do wywaru, dopraw chrzanem, solą i pieprzem. Na koniec wlej dobrze wymieszany zakwas, śmietanę. Doprowadź do lekkiego „mrugania” . Udekoruj jajkiem na twardo.

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję