Przepis
Składniki
- 2 litry wody
- 2 podudzia lub 5-6 skrzydełek z kurczaka
- 2 duże marchewki
- 1/4 selera
- duża pietruszka
- 1/3 pora
- cebula
- 3 kuli ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- puszka pomidorów, lub dwie łyżki koncentratu pomidorowego.
- 4 łyżki śmietany 18%
- szczypta cukru
- pół paczki ugotowanego makaronu
Sposób przygotowania
Mięso i warzywa włóż do garnka (oprócz cebuli) zalej woda, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy i gotuj pod przykryciem ok 40min cebulę w łupinie opal nad płomieniem gazu i dodaj do gotującej sie zupy. Przy pomocy łyżki cedzakowej, wyjmij z wywaru mięso i warzywa. Podaj pomidory lub przecier pomidorowy dopraw do smaku. Na koniec dodaj śmietanę. Nie gotuj tylko podgrzej.