Zupy
Grzybowa według Macieja Kuronia
Składniki
2 l wywaru
nie mniej niż 500 g świeżych grzybów – im więcej, tym zupa bardziej aromatyczna
2 cebule
500 g pokrojonych w kostkę ziemniaków
1 marchewka
2 łyżki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 pęczek koperku
sól, pieprz
zamiast koperku, lepiej użyć kopru do kiszenia ogórków
Sposób przygotowania
Grzyby myjemy i zalewamy na 15 minut osoloną wodą (wtedy odkleja się piasek i inne zanieczyszczenia). Grzybki odcedzamy i kroimy w paseczki. W rondlu roztapiamy tłuszcz i podsmażamy posiekaną cebulę. Kiedy cebula zeszkli się, dodajemy pokrojone grzyby i dusimy około 5 minut. Do wywaru dodajemy grzyby, koper, ziemniaki i utartą lub pokrojoną w paseczki marchewkę. Gotujemy około pół godziny. W zimnej wodzie rozrabiamy dokładnie mąkę ziemniaczaną, dodajemy do zupy i stale mieszając, zgotowujemy. Przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanym świeżym koperkiem