Boże NarodzenieDania główne
Bigos Staroligocki
Bigos, to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań świątecznych w Polsce. Robimy go na Wielkanoc, na Boże Narodzenie, podajemy gościom na imieniny. Dzisiaj mam dla Was bigos staroligocki! Zapraszam do lektury przepisu.
Bigos Staroligocki
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 300 g kiełbasy np. zwyczajnej
- 150 g wędlin (np. polędwicy sopockiej)
- 300 g boczku wędzonego gotowanego
- 1/2 średniej kapusty białej
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1duża cebula czosnkowa
- 1 główka czosnku (mała)
- 4-5 listków laurowych
- 200 g koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, ziele angielskie
- olej np. rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze rozgrzej na dużej patelni olej, wrzucić pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową, podsmaż. Duś mięso ok 10 min. Następnie do mięsa dodaj boczek pokrojony w kostkę, podsmaż chwilę i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, kiełbasę oraz wędliny, jeszcze raz smaż wszystko przez ok 10 min.
Krok 2:
Po drugie dodaj koncentrat pomidorowy i znów smaż ok 5 min co jakiś czas mieszając. Następnie zestaw patelnie z ognia.
Krok 3:
Kapustę kiszoną opłucz, odsącz, pokrój, wrzuć do garnka, dodaj listki laurowe, ziele i szczyptę soli. Zalej niewielką ilością wody i gotuj do miękkości.
Krok 4:
Białą kapustę poszatkuj, wrzuć do drugiego większego garnka, następnie dodaj szczyptę soli, zalej niewielką ilością wody. Gotuj kapustę do miękkości.
Krok 5:
Wszystko razem wymieszaj, następnie dodaj obrany poszatkowany drobniutko czosnek. Dopraw do smaku.
Więcej mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.