Przepis
SosySosy ciepłe
Sos polski do gotowanych warzyw
Składniki
- 100 g masła
- 30 g tartej bułki
- sól
Sposób przygotowania
Polewanie ugotowanych warzyw smażoną tartą bułką jest polskim pomysłem i w restauracjach we Francji określany jest jako à la Polonaise. Rozpuszczamy na patelni masło i wsypujemy do niego tartą bułeczkę. Ważne jest jedno, żeby zaimponować naszym gościom, powinniśmy bułkę sami drobno utrzeć. Delikatną, smaczną bułkę z naszej ulubionej piekarni, suszymy na piecu albo na kaloryferze, a potem wrzucamy do malaksera albo ucieramy na drobnej tarce. Tak przygotowana bułka zapewnia nam sukces kulinarny. Trzeba jeszcze tylko pamiętać, że szybko się smaży, wiec cały czas ją mieszamy, delikatnie solimy i zrumieniamy.