X

Czego szukasz?

Przepis
DeserySłodkości

Mini bezy z kremem z mascarpone i owocami

Słodkie mini bezy, śmietankowy krem z mascarpone i owoce sezonowe, to już brzmi świetnie, a zapewniam Was, że smakuje obłędnie. Idealnie upieczona beza jest krucha na zewnątrz, a w środku wypełniona słodką pianką z białek. Dopełnieniem bez wątpienia jest krem i owoce. Zapraszam na mini bezy z kremem z mascarpone i owocami. 

Mini bezy z kremem z mascarpone i owocami

Składniki:

Bezy:
  • 5 białek rozmiar L
  • 250 g cukru pudru
  • łyżeczka maki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny
Krem:
  • 250 g mascarpone schłodzone
  • 150 g śmietanki 36% schłodzonej
  • 50 g cukru pudru
  • Owoce do dekoracji np. porzeczka, maliny, truskawki

Przygotowanie:

Krok 1:

Białka ubijaj na szybkich obrotach, w momencie gdy białka staną się białe zacznij dodawać cukier puder. Dodawaj po dwie łyżki i miksuj. Następnie dodaj sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczanej. Miksuj jeszcze chwilkę.

Krok 2:

Przełóż masę do rękawa cukierniczego z wybrana tylka/końcówką. Następnie wyciskaj mini bezy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia .

Krok 3:

Piecz 2,5 godziny w temperaturze 90% termoobieg. Następnie po upieczeniu zostaw w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

Krok 4:

Śmietankę ubij z mascarpone, następnie dodaj cukier puder i jeszcze chwilkę ubijaj. Krem ma być zwarty. Przełóż krem do rękawa cukierniczego z wybrana tylka/końcówką i wyciśnij krem na ostudzone mini bezy. Na koniec udekoruj owocami.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również