Słodkie mini bezy, śmietankowy krem z mascarpone i owoce sezonowe, to już brzmi świetnie, a zapewniam Was, że smakuje obłędnie. Idealnie upieczona beza jest krucha na zewnątrz, a w środku wypełniona słodką pianką z białek. Dopełnieniem bez wątpienia jest krem i owoce. Zapraszam na mini bezy z kremem z mascarpone i owocami.
Mini bezy z kremem z mascarpone i owocami
Składniki:
Bezy:
- 5 białek rozmiar L
- 250 g cukru pudru
- łyżeczka maki ziemniaczanej
- łyżeczka soku z cytryny
Krem:
- 250 g mascarpone schłodzone
- 150 g śmietanki 36% schłodzonej
- 50 g cukru pudru
- Owoce do dekoracji np. porzeczka, maliny, truskawki
Przygotowanie:
Krok 1:
Białka ubijaj na szybkich obrotach, w momencie gdy białka staną się białe zacznij dodawać cukier puder. Dodawaj po dwie łyżki i miksuj. Następnie dodaj sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczanej. Miksuj jeszcze chwilkę.
Krok 2:
Przełóż masę do rękawa cukierniczego z wybrana tylka/końcówką. Następnie wyciskaj mini bezy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia .
Krok 3:
Piecz 2,5 godziny w temperaturze 90% termoobieg. Następnie po upieczeniu zostaw w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Krok 4:
Śmietankę ubij z mascarpone, następnie dodaj cukier puder i jeszcze chwilkę ubijaj. Krem ma być zwarty. Przełóż krem do rękawa cukierniczego z wybrana tylka/końcówką i wyciśnij krem na ostudzone mini bezy. Na koniec udekoruj owocami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<