X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Piernik z powidłami – najlepszy przepis

Piernik z powidłami śliwkowymi, polany mleczną czekoladą, obsypany wiórkami kokosowymi. Przepyszny klasyk bożonarodzeniowego stołu. Kosztuje nas trochę pracy, bo przygotowanie ciasta trzeba zacząć kilka tygodni przed pieczeniem. Ale warto, smak, zapach wynagrodzą nam wszystko. Zapraszam do lektury przepisu. 

PIERNIK Z POWIDŁAMI

Składniki:

CIASTO:

  • 500 g miodu np. lipowego
  • 250 g masła
  • 200 g cukru np. trzcinowego
  • 1 kg mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 3 jajka rozmiar M
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika, razem 40 g
  • powidła śliwkowe (4 stoliczki po 400 g każdy)

POLEWA: 

  • 4 tabliczki czekolady np. mlecznej
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki kakao 
  • wiórki kokosowe do dekoracji 

Piernik z powidłami

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Masło (250 g), mleko (125 ml),  cukier (200 g) i miód (500 g) podgrzej w rondelku, podgrzewaj do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a cukier się rozpuści. Następnie odstaw masę do przestygnięcia. 

Krok 2:

Mąkę (1 kg) wymieszaj z sodą (3 łyżeczki) i przyprawą do piernika (2 torebki). Następnie dodaj wystudzoną masę miodową oraz jajka (3 sztuki). Wymieszaj dokładnie, najlepiej drewnianą łyżka lub np. przy pomocy miksera planetarnego. Następnie ciasto przykryj ściereczka i odstaw w zimne miejsce na ok 3 – 4 tygodnie. 

Krok 3:

Po 4 tygodniach: 

Gotowe ciasto podziel na 3 części. Następnie każdą cześć rozwałkuj, staraj się żeby blaty były równo rozwałkowane i najlepiej takiej samej wielkości. Pamiętaj, że piernik podczas pieczenia urośnie. 

Krok 4:

Każdy blat piecz  osobno przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmij i wystudź upieczone blaty. Wystudzone blaty piernikowe przełóż ulubionymi powidłami. Ja użyłam powideł śliwkowych. Ważne, aby były kwaśne, piernik jest wystarczająco słodki. 

Krok 5:

Przełożony powidłami piernik przykryj papierem do pieczenia, następnie dociśnij np. książką i zostaw na 2-3 dni w zimnym miejscu np. w lodówce. 

Krok 6:

Po 3 dniach:

Przygotuj polewę:

Czekoladę (4 tabliczki) rozpuść w rondelku z dodatkiem śmietanki (250 ml) i kakao (2 łyżeczki). Piernik możesz polać w całości lub przekroić go na mniejsze porcje.  Polewą polej piernik, z każdej strony. Udekoruj wiórkami kokosowymi. 

Z podanych składników wyjdą Wam dwa pierniki w rozmiarze ze zdjęcia, lub jeden duży. Ja proponuję zrobić mniejsze wersję, będzie łatwiej Wam pokroić ciasto. Możesz też zrobić jeden mały piernik i kilka batonów piernikowych.

Piernik z powidłami

Więcej inspiracji na pyszne bożonarodzeniowe przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również