X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania główneRóżne przepisyRyby

Polędwiczka z dorsza w kolorowej panierce

Rok rocznie dostaję mnóstwo zapytań: „Co przygotować na wigilijny stół?”. Bardzo często powtarza się kwestia jaką rybę przygotować lub jak ją przygotować aby wszystkim smakowała? Karp się przejadł a pomysłu na jego zastąpienie brak. Otóż śpieszę z pomocą. Moim patentem na świąteczną rybkę jest polędwiczka z dorsza w kolorowej panierce. Połączenie białego delikatnego mięsa i chrupiącej panierki z masą aromatycznych dodatków. Tak naprawdę nie trzeba się kurczowo trzymać przepisu, wystarczy połączyć swoje ulubione przyprawy, nasiona czy pestki z bułką tartą i w tej mieszance panierować rybę (tu polecam dorsza) bardzo smaczna i delikatna ryba. Nie wymaga to absolutnie żadnych przygotowań, więc można sobie tą czynność zostawić na ostatnią chwilę. Do wymieszania wszystkich składników można zatrudnić najmłodszych, u mnie panierkę chętnie mieszają łapkami Zosia i Marysia. Wypróbujcie mój sposób na dorsza w kolorowej panierce, smakuje wszystkim niezależnie od wieku.

Nie zapomnijcie o nieodłącznym świątecznym elemencie, czyli butelce schłodzonej Coca-Coli.

 

Polędwiczka z dorsza w kolorowej panierce

 

Składniki:

 

500g polędwiczek z dorsza

100g bułki tartej lub panko

2 łyżki sezamu białego

2 łyżki sezamu czarnego

2 łyżki nasion chia

Skórka otarta z 1 cytryny

1 łyżeczka listków świeżego tymianku

2 łyżki płatków migdałów

2 łyżki siemienia lnianego

1 łyżka suszonych pomidorów w proszku

2 jajka

Szczypta kurkumy

100g mąki pszennej

Sól, pieprz

Olej roślinny do smażenia

 

Sposób przygotowania:

 

Rybę osusz dokładnie ręcznikiem papierowym, dopraw solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszaj z dwoma rodzajami sezamu, nasionami chia, skórką z cytryny, tymiankiem, migdałami, siemieniem lnianym, suszonymi pomidorami. Jajka roztrzep z szczyptą kurkumy i odrobiną soli. Dorsza oprósz w mące, następnie zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej z dodatkami. Smaż na oleju na średnim ogniu, około 2 minuty z każdej strony.

Podawaj z cząstkami cytryny i gałązkami natki pietruszki.

 

Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl 

 

Smacznych, zdrowych i wesołych Świąt! 

Więcej świątecznych przepisów znajdziecie tu–> Przepisy Boże Narodzenie 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również