X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania główneRóżne przepisyRyby

Polędwiczka z dorsza w kolorowej panierce

Rok rocznie dostaję mnóstwo zapytań: „Co przygotować na wigilijny stół?”. Bardzo często powtarza się kwestia, jaką rybę przygotować lub jak ją przygotować, aby wszystkim smakowała? Karp się przejadł, a pomysłu na jego zastąpienie zapewne brak. Otóż śpieszę z pomocą. Moim patentem na świąteczną rybkę jest polędwiczka z dorsza w kolorowej panierce. Połączenie białego delikatnego mięsa i chrupiącej panierki z masą aromatycznych dodatków. Tak, naprawdę nie trzeba się kurczowo trzymać przepisu, wystarczy połączyć swoje ulubione przyprawy, nasiona czy pestki z bułką tartą i w tej mieszance panierować rybę (tu polecam dorsza) bardzo smaczna i delikatna ryba. Z pewnością nie wymaga to absolutnie żadnych przygotowań, więc można sobie tą czynność zostawić na ostatnią chwilę. Do wymieszania wszystkich składników można zatrudnić najmłodszych, u mnie panierkę chętnie mieszają łapkami Zosia i Marysia. Wypróbujcie mój sposób na dorsza w kolorowej panierce, smakuje wszystkim niezależnie od wieku.

Polędwiczka z dorsza w kolorowej panierce

Składniki:

  • 500g polędwiczek z dorsza
  • 100g bułki tartej lub np. panko
  • 2 łyżki sezamu białego
  • 2 łyżki sezamu czarnego
  • 2 łyżki nasion chia
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka suszonych pomidorów w proszku
  • 2 jajka
  • szczypta kurkumy
  • 100g mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Rybę osusz dokładnie ręcznikiem papierowym, dopraw solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszaj z dwoma rodzajami sezamu, nasionami chia, skórką z cytryny, tymiankiem, migdałami, siemieniem lnianym, suszonymi pomidorami.

Krok 2:

Jajka roztrzep z szczyptą kurkumy i odrobiną soli. Następnie dorsza oprósz w mące, następnie zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej z dodatkami. Smaż na oleju na średnim ogniu, około 2 minuty z każdej strony, dzięki temu ryba będzie, usmażona w środku i chrupiąca.

Na koniec podawaj z cząstkami cytryny i gałązkami natki pietruszki.

Smacznych, zdrowych i wesołych Świąt! 

Więcej świątecznych przepisów znajdziecie tu–> Przepisy Boże Narodzenie 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również