X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskiePotrawy z mąki i jajPrzekąskiPrzekąski na ciepłoŚniadania

Wytrawne gofry z pieczarkami i cebulą z dodatkiem sera wędzonego

Wytrawne gofry, ja je chyba lubię bardziej niż te na słodko. W głowie mam pełno kombinacji smakowych, które można połączyć ze sobą i zamknąć w takim gofrze. Dzisiaj wytrawne gofry z pieczarkami i cebulą z dodatkiem sera wędzonego. Powiem Wam, że to genialne połączenie, które jestem pewny, że powtórzycie nie raz w swoim domu. 

Wytrawne gofry z pieczarkami i cebulą z dodatkiem sera wędzonego

Składniki:

  • 2 opakowania koziego sera wędzonego w plastrach
  • 400 g mąki pszennej
  • 500 g mleka
  • 120 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Średniej wielkości cebula
  • 150 g pieczarek
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Masło (100 g) rozpuść w mikrofali lub np. rondelku, odstaw niech lekko przestygnie.

Krok 2:

Pozostałe masło rozpuść na patelni i usmaż na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki (jeśli zajdzie potrzeba dodaj więcej masła). Następnie dopraw, solą i pieprzem. Odstaw.

Krok 3:

Białka oddziel od żółtek, następnie białka ubij na sztywną pianę.
Do żółtek dodaj mąkę, mleko, masło, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy miksera, ale możesz to również zrobić przy ręcznie np. rózgą.

Krok 4:

Do powstałej masy dodaj pieczarki z cebulką, wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką.

Krok 5:

Rozgrzej gofrownicę, masę nakładaj łyżką, będzie łatwiej zapanować nad ilością. Wlej masę do gofrownicy, połóż na niej pół lub cały plaster sera koziego, zalej kolejną porcją masy. Piecz w gofrownicy na brązowy kolor.  

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

A więcej pysznych śniadań znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również