Potrawy wegetariańskiePotrawy z mąki i jajPrzekąskiPrzekąski na ciepłoŚniadania
Wytrawne gofry z pieczarkami i cebulą z dodatkiem sera wędzonego
Wytrawne gofry, ja je chyba lubię bardziej niż te na słodko. W głowie mam pełno kombinacji smakowych, które można połączyć ze sobą i zamknąć w takim gofrze. Dzisiaj wytrawne gofry z pieczarkami i cebulą z dodatkiem sera wędzonego. Powiem Wam, że to genialne połączenie, które jestem pewny, że powtórzycie nie raz w swoim domu.
Wytrawne gofry z pieczarkami i cebulą z dodatkiem sera wędzonego
Składniki:
- 2 opakowania koziego sera wędzonego w plastrach
- 400 g mąki pszennej
- 500 g mleka
- 120 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Średniej wielkości cebula
- 150 g pieczarek
- 2 jajka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Masło (100 g) rozpuść w mikrofali lub np. rondelku, odstaw niech lekko przestygnie.
Krok 2:
Pozostałe masło rozpuść na patelni i usmaż na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki (jeśli zajdzie potrzeba dodaj więcej masła). Następnie dopraw, solą i pieprzem. Odstaw.
Krok 3:
Białka oddziel od żółtek, następnie białka ubij na sztywną pianę.
Do żółtek dodaj mąkę, mleko, masło, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy miksera, ale możesz to również zrobić przy ręcznie np. rózgą.
Krok 4:
Do powstałej masy dodaj pieczarki z cebulką, wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką.
Krok 5:
Rozgrzej gofrownicę, masę nakładaj łyżką, będzie łatwiej zapanować nad ilością. Wlej masę do gofrownicy, połóż na niej pół lub cały plaster sera koziego, zalej kolejną porcją masy. Piecz w gofrownicy na brązowy kolor.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych śniadań znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
W przepisie nie ma wskazania ilości jajek.
Dziękuję za informacje już poprawiam. Potrzebujesz 2 jaj.