Potrawy z mąki i jaj
Pampuchy – Wielkopolska
Składniki
- 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
- 4 żółtka
- 50 g drożdży
- 250 ml mleka
- 4 łyżki oleju
- sól, cukier
Sposób przygotowania
Przygotowujemy zaczyn jak dla ciasta drożdżowego z drożdży, paru łyżek mąki, mleka i łyżki cukru. Stawiamy zaczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, a gdy drożdże zaczną rosnąć dodajemy żółtka, resztę mąki, mleka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, aż będzie lśniące i dodajemy do niego olej. Wyrabiamy z olejem, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na stolnicę i formujemy z niego wałek. Z niego ucinamy równe porcje, z których toczymy kule o średnicy ok. 5 cm. Przygotowujemy garnek. Wlewamy do niego wodę i obwiązujemy garnek gazą, gdy woda wrze układamy na gazie pampuchy. Przykrywamy je miską. Gdy urosną i ugotują się, na parze kładziemy je na talerzu i podajemy polane masłem, sosem waniliowym, jagodami, śmietaną lub sosami do potraw mięsnych. Można przyrządzać pampuchy na słodko i na słono, również z różnym nadzieniem.