Dania główneDrób
Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowej
Szukacie pysznego i łatwego w przygotowaniu obiadu. Przychodzę z pomocą 🙂 Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowej. Użyłem jogurtu koziego, który swoim smakiem dodaje wyrazistości kurczakowi. Tak przygotowane piersi możecie upiec, ale równie świetnie smakować będą zgrillowane.
Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowej
Składniki:
- 300 g jogurtu koziego
- 500 g piersi z kurczaka
- Łyżeczka curry
- Pół łyżeczki słodkiej papryki
- Pół łyżeczki wędzonej papryki
- Ząbek czosnku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- Mix sałat (ok 180 g)
- Ogórek zielony krótki
- Papryka czerwona
- Groszek cukrowy
- Oliwa
- ew. listki czerwonego szczawiu
- Sól, pieprz
- 500 g ziemniaków
Przygotowanie:
Krok 1:
Kozi jogurt połącz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką słodką i wędzoną, curry, solą i pieprzem. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 2:
Piersi z kurczaka umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki. Następnie piersi włóż do marynaty jogurtowej. Dokładnie obtocz mięso w marynacie, włóż do lodówki na kilka godzin (a jeśli masz czas to zostaw na noc w lodówce).
Krok 3:
Mięso przełóż na blaszkę i piecz w 200 stopniach przez 15 minut. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe i piecz kolejne 10 minut.
Krok 4:
Ziemniaki umyj, następnie ugotuj w osolonej wodzie (łyżeczka soli).
Krok 5:
Sałatę przełóż do miski, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, ogórka pokrojonego w plasterki lub np. półplasterki, groszek cukrowy oraz czerwone listki szczawiu. Dopraw solą i pieprzem, na koniec skrop oliwą.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych inspiracji obiadowych znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!