Przepis
Makaron
Penne z pomidorami w sosie z mascarpone
Składniki
- 500 g makaronu penne
- 150 g boczku wędzonego lub szynki
- 150 g sera mascarpone
- 100 g bryndzy, cheddara lub ementalera
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 pomidory lub puszka pomidorów w zalewie
- olej lub oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Szynkę lub boczek tniemy na kawałki. Jeżeli używamy boczku, kto kładziemy go na rozgrzaną patelnię bez oleju i czekamy aż wytopi się z niego tłuszcz. W przypadku szynki wkładamy ją na rozgrzany olej i lekko przesmażamy, dodajemy czosnek, a po minucie sparzone, obrane ze skórki i posiekane pomidory lub pomidory w zalewie. Całość dusimy około 5 minut, następnie dodajemy ser Mascarpone i wszystko razem mieszamy. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, natychmiast serwujemy z powstałym sosem i posypany startym żółtym serem.