Makaron
Przegrzebki z sosem z mascarpone
Składniki
- 500 g makaronu
- 300 g pieczarek
- 500 g przegrzebków
- 200-250 g sera Mascarpone
- 1 pęczek szparagów pociętych na 2 cm kawałki lub
- szparagi z zalewy
- 50 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 50 ml mleka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy, gdy jest lekko twardawy. W rondlu rozpuszczamy ¾ masła, dodajemy oliwę i przesmażamy drobnoposiekane czosnek i pietruszkę. Następnie dodajemy posiekane pieczarki, szparagi (jeżeli używamy szpargów świeżych, to trzeba je wcześniej podgotować) i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy przegrzebki i wszystko razem smażymy aż do lekkiego zrumienienia. Odstawiamy. Do małego rondla wkładamy Mascarpone, mleko oraz pozostałe masło i wszystko razem zagotowujemy cały czas mieszając. Wszystko mamy gotowe. I teraz szkoły są dwie. Po pierwsze możemy wymieszać ze sobą sos, warzywa z przegrzebkami i makaronem, czyli serwować wymieszane, lub na talerz wyłożyć makaron, posypać go warzywami z przegrzebkami i na końcu polać całość sosem i udekorować natką pietruszki.