Przepis
Owoce morza
Mule zapiekane
Składniki
- 250 g muli mrożonych lub w zalewie
- 1 podłużna bułka
- 100 g tartego, żółtego sera
- 100 g pomidorów
- 1 jajko
- 250 ml śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 30 ml oliwy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki tymianku
- szczypta ostrej mielonej papryki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mule konserwowe osączamy z zalewy, mrożone rozmrażamy. Bułkę wrocławską kroimy na cienkie kromki. Czosnek siekamy i ucieramy z solą, pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i miksujemy razem z czosnkiem. Smarujemy kromki pastą czosnkowo-pomidorową. Naczynie żaroodporne lub brytfankę smarujemy oliwą, układamy w niej kromki bułki, na nie nakładamy mule, posypujemy całość drobno posiekaną cebulą, a następnie zalewamy śmietaną ubitą z jajkiem i przyprawioną pieprzem, papryką oraz tymiankiem. Na koniec posypujemy potrawę tartym żółtym serem. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 170-180ºC. Podajemy zapiekankę posypaną zieloną pietruszką.