X

Czego szukasz?

Przepis
Sosy ciepłeSosy zimne

Sos holenderski

Składniki

  • 200 g masła
  • 50-70 ml wywaru (może być z kostki) lub wody
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

Masło ucieramy. Żółtka roztrzepujemy i łączymy z wywarem, cały czas ubijamy trzepaczką. Przygotowujemy kąpiel wodną. Miskę z żółtkami umieszczamy w rondlu z gorącą wodą, dodajemy masło i cały czas sos ubijamy, aż zgęstnieje. Wtedy zdejmujemy garnek z sosem i doprawiamy sos gałką muszkatołową, łyżką soku z cytryny oraz solą i świeżo mielonym białym pieprzem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również