Bywają dni, że wracamy z pracy głodni i zmęczeni. I ostatnia rzecz na jaką mamy ochotę to godzina spędzona w kuchni. Wtedy na pomoc przychodzi makaron. Makaron to zawsze świetna opcja na szybkie jedzenie. A szybkie nie znaczy niesmaczne. Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino to z pewnością najszybsze w przygotowaniu danie jakie znam. Wystarczy zaledwie kilka składników, 20 minut i gotowe!
Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino
Składniki:
- 300 g świeżego makaronu spaghetti
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 6 ząbków czosnku
- 1 płaska łyżeczka suszonych płatków chili
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek startego parmezanu
- sól
Przygotowanie:
Krok 1:
Zagotuj 3 l wody z 3 łyżeczkami soli. Makaron gotuj do momentu kiedy będzie al dente, około 3-4 minuty. Następnie odcedź pozostawiając ½ szklanki wody z gotowania.
Krok 2:
Przygotowanie sosu zacznij w momencie kiedy wrzucisz spaghetti do wrzątku. Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Dodaj posiekany w cienkie płatki czosnek, następnie smaż na średnim ogniu aż zrobi się lekko złoty. Zdejmij z palnika wsyp ½ łyżeczki soli, dodaj płatki chili, posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny.
Krok 3:
Na koniec połącz makaron z pozostałą oliwą, sosem z patelni, wodą z gotowania. Ewentualnie dopraw solą lub np. pieprzem.
Podawaj niezwłocznie z parmezanem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook.
Więcej wegetariańskich inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<