menu

Domowy zakwas z buraków. Przepis krok po kroku.

 

IDEALNY ZAKWAS Z BURAKÓW

 

Może trudno w to uwierzyć ale do świąt pozostało niewiele ponad miesiąc.

 

Przypominam o moim KALENDARZU PRZYGOTOWAŃ ŚWIĄTECZNYCH

 

Dla mnie to znak, że należy nastawić zakwas z buraków. Nie jestem jakimś wyjątkowym kulinarnym ortodoksem ale nie wyobrażam sobie świat z barszczem na bazie kupnego zakwasu.

 

Przy wielu okazjach staram się w kuchni iść na skróty i ułatwić sobie życie, wszak z natury jestem leniwy. Jeżeli chodzi o święta Bożego Narodzenia to wszystko musi być przygotowane od podstaw: wędliny, śledzie, pierogi…no i oczywiście barszcz. Jeżeli barszcz określić jako istotę żywą, zakwas byłby jego duszą. Dlatego tak istotne jest przygotowanie domowego zakwasu z buraków. Nie jest to pracochłonne zajęcie i nie wymaga dużych nakładów finansowych. Ukiszone buraki można potem wykorzystać do konsumpcji, świetnie komponują z kozim serem, wędzonym łososiem czy rukolą. Zatem spektrum wykorzystania jest szerokie, grzanki z kozim serem, sałatkę z rukolą czy surówka do obiadu z dodatkiem słodkiego jabłka. Ważne jest aby buraki możliwie cienko pokroić, zbyt grube plasterki są ciężkie do pogryzienia. Dlatego ja stosuję tzw. mandolinę, foto poniżej. Dla wyjątkowo wybrednych osobników, warzywo można obrać.

 

Zakwas z buraków składniki:

 

  • 1 kg buraków
  • 1/2 główki czosnku przekrojonej w poprzek
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 25 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • około 1,5 l wody

 

Sposób przygotowania:

 

Wyszorowane buraki pokrój jak najcieniej za pomocą noża lub na mandolinie. Proponuje użyć rękawiczek 😉

 

 

Czosnek przekrój w poprzek, nie baw się w obieranie w ten sposób odda więcej aromatu. Gotowy zakwas i tak należy przed użyciem przecedzić. 

 

Po kolei dodaj wszystkie składniki do szklanego lub ceramicznego słoja.

 

 

Wlej wodę pod samą nakrętkę, może być ciepła/gorąca, przyspieszy to proces kwaszenia.

 

 

Tak przygotowany “zestaw” odstaw w spokojne miejsce z dala od dzieci lub kotów. Zapewne wiele razy słyszałeś o dodawaniu kromki chleba razowego do zakwasu. Ja dodaję tylko wtedy gdy muszę przyśpieszyć proces fermentacji. Miesiąc przed świętami nie ma takiej potrzeby, na pewno będzie gotów na czas. 

 

 

Zakwas jest gotowy po 14 dniach. Dla mnie idealny smak osiąga po 21, wtedy odcedzam warzywa i przyprawy a płyn przelewam do słoików lub butelek. Następnie przechowuje go w lodówce.

Podrzucam Wam jeszcze przepis na BARSZCZ CZERWONY!

SMACZNEGO!

 

Zakwas na Barszcz Czerwony WIDEO

15 odpowiedzi na “Domowy zakwas z buraków. Przepis krok po kroku.”

  1. kocik29 napisał(a):

    Czy słoik ma byc cały czas odkręcony czy go zakręcić po wlaniu wody?

  2. Anka napisał(a):

    Co jest nie tak jezeli zakwas ma kolor brunatny????
    A raz wyszedł o konsystencji gluta.Jaka przyczyna???

    • Jakub Kuroń napisał(a):

      Nie jestem pewien, żeby mieć pewność 100% musiałbym napisać do IŻŻ. Na czuja kolor zależy od buraków, może były kiepskiej jakości. Za dużo światła też może zaszkodzić lub za wysoka temperatura, jeżeli chodzi o kolor.
      Mi też kiedyś wyszedł gęsty zakwas ale się typ nie przejmowałem. Wszystko było ok. Może dlatego, że buraki zawierają sacharozę, glukozę, fruktozę, pektynę i ich duża ilość zagęszcza zakwas.
      Mam nadzieję, że pomogłem.

  3. Magda napisał(a):

    Ten przepis to rewelacja! Ja juz go robilam w poprzednie święta i naprawde był extra. Pozdrawiam

  4. Gosia napisał(a):

    Ile muszę zrobić zakwasu muszę zrobić, żebym mogła nakarmić 20 osób podczas wigilii ?

  5. Dorota napisał(a):

    Czy słój może stać na oknie? Nie będzie za zimno?
    P.S.
    Jak to wspaniale pachnie…

  6. Ana napisał(a):

    Dzień dobry. Buraki należy zalać wodą z kranu czy przegotowaną? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję