Ciasta i ciastkaWielkanoc
Baba szafranowa
Wielkanoc się zbliża, wiec czas ułożyć wielkanocne menu. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na babkę szafranową. Baba szafranowa to bez wątpienia idealna ozdoba świątecznego stołu, obok mazurka stanowi wielkanocny klasyk słodkości.
BABA SZAFRANOWA z przepisu Macieja Kuronia
Składniki:
- 500 ml mleka
- 1 kg mąki (ok. 6 szklanek)
- 150 g masła
- 80 g drożdży
- 100 g rodzynek
- 150 g cukru
- 8 żółtek, 4 białka
- otarta skórka z cytryny
- kieliszek spirytusu (ok. 25 ml)
- pół łyżeczki soli
- szczyptę szafranu
- trochę smażonej skórki pomarańczowej
Baba szafranowa
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wymieszaj drożdże w letnim mleku, następnie dodaj 250 g mąki. Rozczyn dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok godzinę.
Krok 2:
Utrzyj żółtka, białka i cukier na gęsta masę, następnie dodaj skórkę otartą z cytryny (dobrze jest ją przez kilka godzin moczyć w kieliszku spirytusu). Na koniec dodaj szczyptę szafranu – przepuszczonego przez sitko. Wszystkie te składniki połącz z rozczynem i wymieszaj z pozostałą mąką wymieszaną z solą. Ciasto długo wyrabiaj.
Krok 3:
Po pół godzinie dodaj roztopione i ostudzone masło oraz rodzynki (opłukane, osuszone, posypane mąką). Na koniec dodaj pokrojoną skórkę pomarańczową wcześniej usmażoną. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż będzie odchodzić od ręki.
Krok 4:
Wyrobione ciasto przełóż do wysmarowanej masłem formy, następnie wypełnij ją do połowy i odstaw w ciepłe miejsce, przykrywaj je lnianą ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstaw je do nagrzanego do 180° piekarnika i piecz przez godzinę. Gdy trochę ostygnie posyp babę cukrem pudrem lub np. polej lukrem.
Baba szafranowa
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<
Przepis rewelacja. Pierwsze nasze drożdżowe ciasto i aż dech zapiera !