X

Czego szukasz?

Przepis

Wielkanoc się zbliża, wiec czas ułożyć wielkanocne menu. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na babkę szafranową. Baba szafranowa to bez wątpienia idealna ozdoba świątecznego stołu, obok mazurka stanowi wielkanocny klasyk słodkości. 

BABA SZAFRANOWA z przepisu Macieja Kuronia

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 1 kg mąki (ok. 6 szklanek)
  • 150 g masła
  • 80 g drożdży
  • 100 g rodzynek
  • 150 g cukru
  • 8 żółtek, 4 białka
  • otarta skórka z cytryny
  • kieliszek spirytusu (ok. 25 ml)
  • pół łyżeczki soli
  • szczyptę szafranu
  • trochę smażonej skórki pomarańczowej

Baba szafranowa

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Wymieszaj drożdże w letnim mleku, następnie dodaj 250 g mąki. Rozczyn dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok godzinę. 

Krok 2:

Utrzyj żółtka, białka i cukier na gęsta masę, następnie dodaj skórkę otartą z cytryny (dobrze jest ją przez kilka godzin moczyć  w kieliszku spirytusu). Na koniec dodaj szczyptę szafranu – przepuszczonego przez sitko. Wszystkie te składniki połącz z rozczynem i wymieszaj z pozostałą  mąką wymieszaną z solą. Ciasto długo wyrabiaj.

Krok 3:

Po pół godzinie dodaj roztopione i ostudzone masło oraz rodzynki (opłukane, osuszone, posypane mąką). Na koniec dodaj pokrojoną skórkę pomarańczową wcześniej usmażoną. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż będzie odchodzić od ręki.

Krok 4:

Wyrobione ciasto przełóż do wysmarowanej masłem formy, następnie wypełnij ją do połowy i odstaw w ciepłe miejsce, przykrywaj je lnianą ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstaw je do nagrzanego do 180° piekarnika i piecz przez godzinę. Gdy trochę ostygnie posyp babę cukrem pudrem lub np. polej lukrem.

Baba szafranowa

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Przepis rewelacja. Pierwsze nasze drożdżowe ciasto i aż dech zapiera !

Sprawdź również