X

Czego szukasz?

Przepis
DróbWielkanoc

Udka z chrupiącą serową skórką i sosem tzatziki

Udka z chrupiącą serową skórką i sosem tzatziki to przepyszna propozycja z kurczakiem w roli głównej. Jeśli znudziła Wam się klasyczna wersja pieczonych pałek to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jestem przekonany, że zasmakujecie w nim. 

Udka z chrupiącą serową skórką i sosem tzatziki

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
  • 100 g sera feta lub np. typu feta
  • 10 ząbki czosnku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pęczek bazylii
  • 150 g ogórków
  • 400– 500 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 ml oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Czosnek i bazylię drobno posiekaj – 4 posiekane ząbki czosnku zostaw do sosu. Ser rozdrobnij widelcem lub np. blenderem, dodaj czosnek, bazylię. Następnie wymieszaj całość na jednolitą masę.

Krok 2:

Udka przypraw solą oraz pieprzem. Na każdym udku wąskim nożem podważaj skórę, następnie upychaj pod nią jak najwięcej masy serowej. Tak przygotowane udka piecz 45-50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Krok 3:

Ogórki obierz ze skóry, następnie zetrzyj na tarce na plastry, oprósz odrobiną soli i po 5 minutach odcedź z nadmiaru płynu. Jogurt połącz z oliwą, ogórkami, koperkiem, pozostałym czosnkiem i sokiem z cytryny, wymieszaj. Na koniec sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Udka podawaj z sosem tzatziki.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również