Udka z chrupiącą serową skórką i sosem tzatziki to przepyszna propozycja z kurczakiem w roli głównej. Jeśli znudziła Wam się klasyczna wersja pieczonych pałek to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jestem przekonany, że zasmakujecie w nim.
Udka z chrupiącą serową skórką i sosem tzatziki
Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- 100 g sera feta lub np. typu feta
- 10 ząbki czosnku
- skórka otarta z 1 cytryny
- pęczek bazylii
- 150 g ogórków
- 400– 500 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50 ml oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Czosnek i bazylię drobno posiekaj – 4 posiekane ząbki czosnku zostaw do sosu. Ser rozdrobnij widelcem lub np. blenderem, dodaj czosnek, bazylię. Następnie wymieszaj całość na jednolitą masę.
Krok 2:
Udka przypraw solą oraz pieprzem. Na każdym udku wąskim nożem podważaj skórę, następnie upychaj pod nią jak najwięcej masy serowej. Tak przygotowane udka piecz 45-50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Krok 3:
Ogórki obierz ze skóry, następnie zetrzyj na tarce na plastry, oprósz odrobiną soli i po 5 minutach odcedź z nadmiaru płynu. Jogurt połącz z oliwą, ogórkami, koperkiem, pozostałym czosnkiem i sokiem z cytryny, wymieszaj. Na koniec sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Udka podawaj z sosem tzatziki.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<