X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePotrawy wegetariańskie

Litewski pasztet grzybowy

Składniki

  • 15 dag suszonych borowików
  • 4 bułeczki kajzerki
  • 4 cebule średniej wielkości
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 10 jaj
  • szklanka śmietany
  • ½ szklanki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć na noc, nazajutrz ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły, wyjąć, wodę z gotowania grzybów przecedzić przez watę, grzyby wypłukać w kilku wodach. Bułeczki pokruszyć i namoczyć w wywarze grzybowym. Obraną cebulę pokroić w drobna kosteczkę wraz z grzybami i wymoczoną, odciśniętą bułeczką. Przesmażyć na rozgrzanym maśle. Przełożyć do miski, dodać żółtka jaj, śmietanę mąkę, natkę, sól i pieprz, dobrze wymieszać. Glinianą formę pasztetową grubo wysmarować masłem, białka ubić na sztywna pianę i po łyżce dodawać do masy pasztetowej wciąż ostrożnie mieszając. Całość przełożyć do natłuszczonej formy, wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i piec w piekarniku ok. 1,5 godz. Po upieczeniu wyjąć na płaski talerz, podawać z sosami na gorąco lub na zimno. Ten typ pasztetu pasuje idealnie do diety wegetariańskiej.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również