Boże NarodzeniePotrawy wegetariańskie
Litewski pasztet grzybowy
Litewski pasztet grzybowy, pasztet bez grama mięsa, idealny dla osób nie jedzących mięsa. Pasztet bardzo aromatyczny, pełny grzybów suszonych, u mnie borowików. Idealny na świąteczny stół. Poniżej przepis, zapraszam do lektury.
Litewski pasztet grzybowy
Składniki:
- 15 dag suszonych grzybów np. borowików
- 4 bułeczki kajzerki
- 4 cebule średniej wielkości
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki np. pszennej
- 10 jaj
- szklanka śmietany
- ½ szklanki drobno pokrojonej natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze grzyby namocz i zostaw na całą noc, następnie ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wyjmij grzyby, pozostaw wodę.
Krok 2:
Po drugie bułki pokrusz i namocz w wodzie po gotujących się grzybach.
Krok 3:
Obierz cebulę, pokrój w drobną kosteczkę wraz z grzybami. Podsmaż na rozgrzanym maśle. Przełóż do miski, dodaj żółtka jaj, śmietanę mąkę, natkę, sól i pieprz, i odciśnięte bułki, następnie dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Glinianą formę lub blaszkę, w której będziesz piec pasztet grubo wysmaruj masłem, następnie białka ubij na sztywną pianę i po łyżce dodaj do masy pasztetowej wciąż ostrożnie mieszając.
Krok 5:
Całość przełóż do natłuszczonej formy, następnie wstaw ją do większego naczynia z gorącą wodą i piecz w piekarniku ok. 1,5 godz. Na koniec, jak pasztet będzie już gotowy, wyjmij go na płaski talerz, podawaj z sosami na gorąco lub na zimno.
Więcej pysznych świątecznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.