Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina
Żeberka z kminkiem
Składniki
- 600 g żeberek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Żeberka myjemy, osączamy i kroimy na porcje. Nacieramy połową mąki, solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i kminkiem. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec i obrumieniamy żeberka. Mięso przekładamy do rondla, a na pozostałym tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, którą następnie wraz z tłuszczem dodajemy do mięsa i pod przykryciem dusimy na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy resztę mąki wymieszaną z małą ilością zimnej wody. Zagotowujemy i dusimy do miękkości. Miękkie żeberka wyjmujemy, sos przecieramy przez sito. Doprawiamy i razem z mięsem podgrzewamy. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą.