Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina
Polędwiczki w sosie ziołowym
Składniki
- 600 g polędwiczek – najlepiej niedużych, po jednej na osobę
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka świeżego tymianku, lub rozmarynu lub estragonu
- 100 ml śmietanki, 1 żółtko
- 1 łyżka kaparów lub 2 łyżki posiekanych korniszonów, lub 1 łyżeczka zielonego, marynowanego pieprzu
- 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Polędwiczki nacieramy posiekanym czosnkiem utartym z odrobiną soli, posypujemy pieprzem i smażymy na maśle i oleju z wszystkich stron. Gdy już są usmażone wkładamy je do nagrzanego do 160ºC piekarnika i trzymamy je tam mniej więcej 10 minut. W tym czasie szybko przyrządzamy sos. Do tłuszczu pozostałego po usmażeniu polędwiczek dolewamy wino i chwilę gotujemy. Śmietanę i żółtko razem ubijamy, wlewamy do sosu dalej ubijając. Na końcu wsypujemy posiekane zioła i kapary, zielony marynowany pieprz lub korniszony. Podajemy polędwiczki z sosem.