X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaSłodkościWielkanoc

Ciasteczka jajka wielkanocne

Święta wielkanocne za pasem, więc pora na ustalenie świątecznego menu. U nas w słodkim menu z pewnością znajdzie się babka i mazurek. Ale w tym roku do elity dołączą ciasteczka jajka wielkanocne. Wyszły nie tylko piękne, ale mega pyszne. Połączenie słodkiego, kruchego ciasta, ze słodko kwaśnym kremem. Bomba! Gorąco polecam, bez wątpienia będziecie zachwyceni. 

Ciasteczka jajka wielkanocne

Składniki:

Kruche ciasto:
  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany np. 18%
  • 1 żółtko
Lemon curd:
  • skórka otarta z trzech cytryn (najlepiej ekologicznych)
  • 90 ml soku z cytryny
  • 150 g cukru pudru
  • 30 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 jajka

Sposób przygotowania: 

Krok 1:

W rondelku zmiksuj jajka z cukrem pudrem. Następnie cały czas mieszając dodaj sok z cytryn i skórkę otartą z cytryn. Całość gotuj na bardzo małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką.

Krok 2:

Gdy masa zgęstnieje dodaj masło. Połącz składniki trzepaczką. Następnie przelej do słoika i odstaw niech przestygnie. Najlepiej zrób lemon curd dzień wcześniej i niech noc spędzi w lodówce. 

Kruche ciasto:

Krok 1:

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Następnie wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez ok. 2 godziny. 

Krok 2:

Następnie podziel ciasto na dwie części, każdą rozwałkuj, ale nie za cienko, bo ciasteczka będą się kruszyć. Wytnij wykrawaczką owalne kształty jajka. 

Krok 3:

Następnie w połowie wyciętych jajek wytnij otwór w kształcie mniejszego jajka. Ciastka piecz 10 minut w temperaturze 180°C, grzanie „góra dół”. Ja używam blachy do pieczenia od Bestpan AMT, dzięki rewolucyjnej powłoce LOTAN nie muszę stosować papieru do pieczenia. Upieczone ciasteczka odstaw niech do przestygnięcia. 

Krok 4:

Krem cytrynowy nałóż na ciasteczka bez wyciętego otworu, możesz to zrobić łyżeczką, lub np. przy użyciu rękawa cukierniczego. Ciasteczka z otworem posyp cukrem pudrem.  Następnie na ciasteczka z kremem połóż ciasteczka posypane cukrem pudrem. 

Blacha dzięki, której zrezygnujesz z papieru do pieczenia

Blacha do pieczenia, której użyłem do dzisiejszego przepisu to absolutna nowość i w mojej opinii absolutny HIT. Dzięki niej mogę na dobre zapomnieć o papierze do pieczenia. Dzięki powłoce Lotan® o właściwościach typu non-stick możesz piec bez oleju, tłuszczu czy maty silikonowej. Czyszczenie blachy jest również dużo łatwiejsze, bo przypieczone fragmenty nie przywierają do powierzchni naczynia. Specjalna konstrukcja z aluminium sprawia, że blaszka łatwiej się rozgrzewa, co skraca czas pieczenia i obniża rachunki za energię elektryczną.

Na koniec zapraszam po więcej przepisów wielkanocnych >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również